Couscous met boternoot pompoen en makreel

Couscous met butternut pompoen en makreel

Ik word nog altijd niet helemaal warm van Halloween, al die vieze beesten en akelige heksen, niks voor mij! De kinderen zijn iets enthousiaster, maar de belangrijkste reden waarom zij geïnteresseerd zijn is toch wel het snoepgoed dat daarbij komt kijken en snoep in grote hoeveelheden, daar word ik niet gelukkig van. Zeker niet nadat ik gisteren een aflevering van Panorama over Diabetes zag! Het moet echt beter kunnen met onze voedingsgewoontes.

Ik kan wel wat gezondere halloweenhapjes proberen te bedenken, maar als onze kinderen bij de buren gaan aanbellen, dan hebben die toch alleen maar echt snoep liggen, want dat willen de kinderen natuurlijk!

Seizoensgroenten daarentegen, daar word ik wel helemaal gelukkig van! Wij hebben enkele pompoenen in de moestuin, ik hoop dat ze nog zullen kunnen rijpen, want we waren er wat laat mee, als het maar niet begint te vriezen!

Boternoot squash is de pompoenachtige die je hier het vaakst tegenkomt in de winkel. In de zomer kwamen ze uit Zuid-Afrika, maar nu zijn de Engelse terug volop beschikbaar. Het seizoen loopt van September tot December.

Couscous met butternut pompoen en makreel

Ik maakte er een heel snel en gemakkelijk gerechtje mee. Het meeste werk hieraan is het schoonmaken van de boternoot pompoen en ze in stukjes snijden. Verder is hier echt geen werk aan, binnen een halfuurtje staat deze heerlijke couscous op tafel. Ik voegde hier geen sausje aan toe omdat ik vond dat de olie van de makreel en van de pompoen zijn voldoende smaak en vocht gaven. Je kan er eventueel wel nog een vinaigrette aan toevoegen, bijvoorbeeld de vinaigrette die ik hier maakte bij de tabouleh.

Ingrediënten (voor 2 volw. en 3 jonge kinderen):

 • 300 gram couscous
 • een half blokje groentebouillon
 • 100 gram spinazie
 • 2 blikjes makreel (180 gram uitgelekt gewicht)
 • handvol gedroogde veenbessen
 • 1 boternoot pompoen
 • 1 tl gemberpoeder
 • zout en peper

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven op 200 ºC.
 2. Schil de boternoot pompoen en snijd ze dan in blokjes. Met een goede wortelschiller kan je de boternoot pompoen pellen, anders met een aardappelmesje.
 3. Breng de boternoot pompoen in een kom en kruid met de gember en peper en zout voeg 2 tot 3 eetlepels olijfolie toe en meng alles goed onder elkaar.
 4. Breng de blokjes dan op een ovenplaat (met pakpapier bekleed) en plaats in de oven gedurende 20 tot 30 minuten. Draai ze eens om met een vispaan na een kwartiertje.
 5. Was de spinazie en snijd of scheur in kleinere stukken.
 6. Weeg de couscous af en kruimel er het bouillonblokje over. Giet dan kokend water over de couscous tot die net helemaal onder water staat. Dek de couscous af en laat rustig trekken.
 7. Als de couscous klaar is, roer hem los met een vork en meng er de makreel, spinazie en veenbessen onder. Houd de boternoot pompoenblokjes voor het laatst en roer ze er ook voorzichtig onder.

Smakelijk!

Advertentie

Een gedachte over “Couscous met boternoot pompoen en makreel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s