Tomatensaus uit de tuin

Tomatensaus

Nog goed nieuws uit onze moestuin! We hebben heel wat tomaten dit jaar, zowel de grote als de kerstomaten doen het heel goed.  Het goede weer van deze zomer heeft daar zeker mee te maken, het blijft hier maar zomeren! Elke dag kunnen we er wel enkele verse plukken. Ik had er zelfs voldoende om een flinke pot tomatensaus mee te maken onlangs. Dat was nog nooit gebeurd!

Tomatensaus

Een tijdje geleden las ik een heel interessant artikel van de Guardian met de titel: How to make the perfect tomato sauce. Klinkt veelbelovend, niet? Het beschrijft verschillende manieren om een basis tomatensaus te bereiden. Ik haalde er het beste uit en sindsdien maak ik mijn tomatensaus bijna altijd op die manier omdat ze zo lekker is en omdat de kinderen er ook zo blij mee zijn. Sindsdien hoorde ik al: ‘Tomatensaus, joepie!’ en ‘Ik eet alleen mama’s tomatensaus!’ terwijl ik er eentje heb die voordien liefst helemaal geen tomatensaus at en dat is echt wel niet zo handig voor zo een basissaus in de keuken!

Voordien maakte ik tomatensaus altijd een beetje anders, lang stoven, kort stoven, met allerlei groenten bij, of helemaal puur. De kruiden die ik gebruikte wisselden ook van dag tot dag. Soms lukte dat, soms iets minder en soms viel ze gewoon echt tegen. Nu niet meer, nu heb ik een vast plan en het lukt telkens opnieuw! Vooral met deze tomaten uit de tuin wil ik geen risico lopen en houd ik het dus bij mijn nu uitvoerig getest en goedgekeurd plan!

Tomatensaus Tomatensaus

De soort en de staat van de tomaten heeft uiteraard ook zijn belang. Voor saus houd ik van donkerrode goed rijpe tomaten. Daarom laat ik tomaten vaak een tijdje op de vensterbank in de zon staan, voor het serre-effect. Als je ze te lang laat staan, beginnen de zaadjes in het midden te kiemen, dan heb je net iets te lang gewacht. Als het toch gebeurt, haal de kiempjes er dan uit en gebruik de rest wel gewoon verder.

Ja kan dit recept gebruiken als onderdeel van ingewikkelde recepten met tomatensaus of heel puur en simpel met wat pasta en parmasan. Ze is ook heel lekker op een stukje gebakken witte vis met prinsesseboontjes erbij.  Misschien herinner je je ook dat ik dit recept al gebruikte voor de mini-lasagne.

Dit heb je nodig:

 • 1 kg verse tomaten (of 1 blik tomaten in blokjes en 500 ml passata)
 • 1 sjallot
 • 2 teentjes look
 • 3 stengels basilicum
 • 1 sl rode wijnazijn
 • 1 tl honing

Zo ga je te werk:

 1. Pel de sjalot en snijd in stukjes. Plet de teentjes look met het handvat van een groot mes en pel ze.
 2. Verwarm een soeplepel olijfolie in een kookpot en voeg dan de sjalot en de look toe, roer goed tot de sjalot glazig en doorzichtig wordt.
 3. Voeg nu de tomatenstukjes en de passata toe.
 4. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengels, leg de blaadjes voorlopig aan de kant.
 5. Voeg de stengels van de basilicum, de rode wijazijn en de honing toe aan de tomatensaus.
 6. Laat de saus minstens 40 minuten rustig sudderen.

Smakelijk!

Basilicum

Advertentie

2 gedachtes over “Tomatensaus uit de tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s