Pasta met broccoli, gedroogde tomaten en zelfgemaakte pesto

pasta pesto broccoli

Ik houd van pesto, ik houd van de smaak en het is zo handig om smaak te geven aan vele gerechten. Toen ik voor het eerst zelf pesto maakte was ik blij verrast wat een prachtige kleur die had in vergelijking met de pesto in potjes die ik kocht. Ik dacht het dus heel makkelijk zou zijn de kinderen ervan te overtuigen dat de zelfgemaakte veel beter en veel smakelijker zou zijn, die was prachtig fel groen ten opzichte van een kaki-bruin-groene pesto in het potje! Maar nee hoor, ze wilden toch nog liever de pesto uit het potje. Zelfs toen ik een blinddoek-test gedaan had en de zelfgemaakte pesto gewonnen had, dan nog wilden ze liever de pesto uit het potjes als ze konden kiezen!

pesto

Ik besloot om voor noodgevallen een potje pesto in huis te houden, maar op gewone dagen de pesto lekker zelf te maken ondanks de negatieve reacties van de kinderen. Ik had de resultaten van de geblinddoekte test gezien, dus dat zat wel goed. Ondertussen zijn ze het gewoon en hoor ik niet meer klagen, maar als ik de twee naast elkaar op tafel zou zetten, zouden ze toch nog durven naar de verkeerde pakken vrees ik…

De pesto die ik het meest vaak is er eentje met spinazie en okkernoten. Beiden scoren hoog op de lijstjes van gezonde voedingsmiddelen, het zijn superfoods van bij ons! Okkernoten bevatten veel omega 3 en dat zou goed zijn voor mijn eczema. Spinazie is rijk aan vitamine K, vezels, ijzer.

pasta pesto broccoli

Alleen al met die pesto kan je een heerlijke maaltijd maken. Kook een beetje pasta, voeg een eetlepel van de pesto toe, enkele kerstomaatjes en misschien wat rucola en natuurlijk wat parmesan bovenop. Heel gemakkelijk en succes gegarandeerd!

Deze pastaschotel met broccoli is een manier om nog extra groenten toe te voegen aan zo een pasta-schotel. Bovenop de pesto gaan er nog tomaten in, zongedroogde tomaten en broccoli. Hoe meer groenten je toevoegt, hoe minder pasta je nodig hebt en hoe voedzamer het wordt. De kinderen vinden het fantastisch want het lijkt nog steeds op die eenvoudige pasta-pesto die ze altijd al zo lekker vonden.

Dit heb je nodig:

 • 1 broccoli
 • 1 pot zongedroogde tomaten (in olie)
 • 3 tomaten
 • 2 teentjes look
 • 300 gram pasta (bijvoorbeeld penne en/of fusilli)
Voor de pesto:
 • 40 gram okkernoten
 • 40 gram gemalen parmesan
 • 50 gram spinazie
 • 60 ml of 1/4 cup olijfolie

pasta pesto broccoli

Werkwijze:

 1. Begin met het maken van de pesto. Daarvoor breng je alle ingrediënten gewoon samen in een food processor en laat flink mixen.
 2. Snijd dan de broccoli in grote bloemen, was deze en stoom gedurende 5 tot 7 minuten om te garen. De broccoli gaart straks nog wat verder in de pan, dus die hoeft nu niet volledig gaar te zijn.
 3. Haal de broccoli na ongeveer 5 minuten uit de stomer en breng het in ijswater. Daardoor verhinder je het na-koken en wordt de groene kleur behouden. Anders wordt broccoli soms wat bruiner.
 4. Snijd de tomaten in blokjes. Je kan ze eerst pellen door ze kort in kokend water te leggen, maar je kan deze stap ook overslaan om tijd te winnen. De pel komt er wel af tijdens het koken, maar ze wordt ook zacht en zo stoort het niet vind ik.
 5. Kook de pasta volgens de instructies op het pakje.
 6. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en dep ze met keukenpapier om een deel van de overtollige olie weg te nemen. Snijd ze dan in stukjes.
 7. Pel en plet de teentjes knoflook.
 8. Gebruik een grote pan en verwarm 2 eetlepels olijfolie. Bak de teentjes look gedurende 1 minuut.
 9. Voeg nu de tomatenblokjes toe en een dikke eetlepel pesto. Roer en bak tot de tomatenblokjes zacht worden, maar niet tot dat je saus hebt.
 10. Snijd de broccoli-bloemen nu in kleinere stukjes en voeg toe aan de pan. Voeg ook de zongedroogde tomaten toe. Bak nog enkele minuten verder.
 11. Voeg uiteindelijk de pasta toe en nog twee eetlepels pesto en roer alles voorzichtig onder elkaar. Je wil de broccoli-bloemetjes zoveel mogelijk heel houden. Voeg maar net zoveel pasta toe als je denkt nodig te hebben, meer groenten, minder pasta, dat is de bedoeling!

Smakelijk!

PS. Dit recept is gebaseerd op een idee dat ik vond op de site van iFoodReal.

Advertentie

3 gedachtes over “Pasta met broccoli, gedroogde tomaten en zelfgemaakte pesto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s