Traktaties voor een Piratenfeestje: feestelijk gezond

piratenfeestje

Mijn zoontje van 4 had een piratenfeestje deze zomer. Oorspronkelijk wilde hij een jungle feestje omdat zijn slaapkamer nieuwe gordijnen had gekregen met een jungle motief en hij was helemaal in de ban van de jungle. Maar dan veranderde hij toch plots van gedacht en wilde hij een piratenfeest. Opvallend toch hoe zelfs een 4-jarige beïnvloed wordt door marketing, want een piratenfeest is hier in Engeland dan toch, een echt standaard thema voor kleine jongens. Ben je benieuwd naar wat die kleine feestvierders te eten kregen op het feestje? Lees dan snel verder!

Party tea

Het eten tijdens een kinderfeestje hier in Groot-Britannie wordt de ‘party tea’ genoemd. Die komt meestal aan het einde van het feestje. De party tea bestaat meestal uit boterhammen met kaas, hesp, marmite en/of confituur. Daar hoort dan chips bij, wat zoete koekjes of chocolade en meestal ook wat wortelstokjes, kerstomaatjes en druiven.
De verjaardagstaart is meestal een Victorian Sponge versierd met een boterglazuur en in het thema van het feestje. Deze taarten zijn vaak ongelofelijke kunstwerkjes waar de mama’s uren aan bezig zijn. Ik heb al sprookjestaferelen gezien, voetbalvelden, egels, Frozen kastelen, enz. Ze zijn vaak echt prachtig! Pas helemaal op het einde wordt de taart gesneden en elk kind krijgt een stuk van de cake mee naar huis.

Als we hier bij ons thuis een verjaardagsfeestje houden, probeer ik een balans te vinden tussen zelfgemaakt en gezond enerzijds en een beetje van de niet-zo-gezonde lievelingssnoep van de jarige. Ik breng wel altijd eerst de gezondste dingen naar de tafel. Een goede eetlust en de groepssfeer zorgt er telkens voor dat er goede gegeten wordt van die gezonde hapjes en daardoor verliezen de zoete en zoute hapjes nadien vanzelf al een deel van hun aantrek. Maar ook deze keer merkte ik dat ik de buikjes al goed vol zaten voordat ik ook maar iets van het snoep uit de kast gehaald had. Het meeste daarvan liet ik dus mooi zitten!

De party tea op het piratenfeestje bestond uit:

 • Bruine broodjes met chocopasta en kaas
 • Grote kom verse aardbeien
 • Piratenschip van meloen en druiven
 • Chocoladecake zonder meel met piraten-doodskop
 • Gezondere appelcake
 • 1 grote zak chips
 • Chocolade munten in de grote schat van de schattejacht

Een beetje meer uitleg:

Het piratenschip van meloen

Dit piratenschip is gemaakt van een Piel de Sapo, een meloen die vooral in Spanje gekweekt wordt en in de zomermaanden in de winkels ligt. Ze is familie van de honing meloen en heerlijk zoet. Je kan eender welke meloen gebruiken zolang ze maar ei-vormig is omwille van de vorm van een schip. piratenfeestje

Zo ga je te werk:

 1. Gebruik een scherp mes om de lijn van de bovenkant van het schip af te tekenen. Als je helemaal rond bent gegaan, snijd de bovenkant er dan helemaal af. Probeer dit gedeelte zo goed mogelijk heel te houden. Je hebt het nadien nodig voor de zeilen.
 2. Gebruik een lepel om de zaadjes te verwijderen.
 3. Gebruik een meloen-lepel om mooie balletjes te maken van het vruchtvlees in het schip. Als je zo geen lepel hebt (zoals ik), probeer het met een gewone kleine theelepel of een maatschepjes.
 4. Gebruik de mooiste meloenballetjes in een fruitsla van meloen en twee kleuren druiven. Al deze balletjes kunnen kanonballen voorstellen.
 5. Haal nu ook het vruchtvlees uit de bovenkant van de meloen.
 6. Snijd nu de zeilen uit de van de bovenkant. Je gebruikt hiervoor best een trapeziumvorm.
 7. Gebruik een lange en stevige brochette-stick om de zeilen op te prikken en in de meloen vast te prikken.
 8. Ik gebruikte ook een mini-cupcake-papiertje als kraaiennest, daar zou natuurlijk ook nog een kleine piraat in passen.
 9. Je kan ook nog aan zwarte vlag met doodskop toevoegen voor wat extra pit.

Gingerbread piraten

Deze gingerbread mannetjes maak ik wel vaker, maar voor de gelegenheid kregen ze een ooglapjes en zo werden het plots gingerbread piraten. Het recept voor deze heerlijke koekjes vind je hier.

piratenfeestje

Chocolade cake zonder meel met piraten-doodskop

Deze chocoladecake zonder meel heb ik ook al eerder gedeeld op mijn blog, ik kreeg ze zelf met moederdag dit jaar. Je vindt het recept hier. Om tijd uit te sparen gebruikte ik voor deze cake glazuur uit een tube om de doodskop te tekenen en die werd wat lopend in de koelkast zoals je ziet. Dat is me met mijn eigen glazuur nog nooit gebeurd, dus dat doe ik niet opnieuw, beter nog een halfuurtje vroeger staan!

De 4-jarige feestvarkens waren gelukkig helemaal niet kritisch over het glazuur en smulden deze cake snel helemaal op!

piratenfeestje piratenfeestje

Appelcake

De appelcake die we aten op het piratenfeestje is de gezondere appelcake waarvan je het recept hier vindt.

piratenfeestje

Het was een prachtig feestje en de kinderen hebben heerlijk gefeest en gesmuld zonder al teveel ongezonde snoep in hun buikjes. Het kan echt en het is heus niet zo moeilijk, onderschat je kinderen niet!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s