Uit de moestuin deel 3: Opgelegde radijzen

Opgelegde radijzen

kinderen in de moestuin

Radijzen was het eerste wat we konden oogsten in de moestuin dit jaar, ondertussen lijkt dat al een hele tijd geleden. Die eerste radijzen waren prachtig, perfect gevormd en super sappig  (voor meer hierover neem een kijkje op deze post over de moestuin). Als de grootste oogst achter de rug was, bleven er nog wel wat radijsjes achter die een beetje verwaarloosd werden, het enthousiasme was weggeëbd en die radijsjes stonden daar maar, de blaadjes werden groter en groter, ze stonden bijna in bloem. Toen heb ik gezegd: ‘Stop, we mogen deze niet laten verloren gaan!’ Ik heb ze uiteindelijk zelf uit de grond gehaald, gewassen en en schoon gemaakt.

Toen zagen ze er zo uit:

Radijzen

Ook nog mooi niet? Omdat radijzen zo gemakkelijk te kweken zijn, dacht ik dat het leuk zou zijn om er meer me te kunnen doen dan alleen rauw te eten. Misschien kon ik wel een soort chutney maken? Maar toen ik wat begon te zoeken naar recepten vond ik geen chutneys maar wel gefermenteerde en opgelegde radijzen. Opleggen van groenten in de tuin is een leuke manier nog meer te halen uit de opbrengst van eigen tuin, of lokale producten.  Het houdt de lente en de zomer een beetje langer in de keuken!

Bij fermenteren worden bovendien de fantastische probiotica gevormd waar onze darmen zo gelukkig van worden. Bij fermentatie wordt water en zout gebruikt en laat je de pot uit de koelkast lekker broeien. Bij gewoon opleggen  wordt azijn gebruikt. Azijn werkt dan als een soort bewaarmiddel, maar er vinden niet dezelfde biologische reacties plaats. Het is wel gemakkelijker en veiliger voor een beginner, want bij het fermenteren kunnen ook schimmels ontstaan waarvan je moet weten wat ermee te doen. Opleggen is dus gemakkelijker en ook een manier om gewoon te worden aan de smaak en het concept. Misschien een voorbereiding op fermenteren?

Opgelegde radijzenDe ietwat peperachtige, pikante smaak van de radijzen wordt sterk verzacht bij het opleggen en dat dat maakt het dus veel gemakkelijker  voor kinderen om het lekker te vinden, want het is de scherpe smaak die ze vaak doet afknappen. In dit recept wordt ciderazijn gebruikt en honing wordt toegevoegd, zo krijgen de radijsjes dus een licht zoete smaak en het pikante is volledig weg, het knapperige blijft. Hier thuis was het alvast een succes, puur of op een salade. Je hoeft zelfs geen dressing te maken als je deze radijsjes gebruikt bij een salade, want die zit alvast in je pot!

Sla uit de tuin, uiteraard:

Sla uit de tuin

Recept:

Ingrediënten:Opgelegde radijzen

 • 250 gram radijzen
 • 200 ml water
 • 200 ml appelcider-azijn
 • 3 el honing
 • 2 teentjes knoflook

Werkwijze:

 1. Maak de radijzen volledig schoon. Je hoeft hier niet de prachtigste exemplaren voor te gebruiken, je snijdt gewoon weg wat niet prefect is. Ze moeten wel vers zijn, anders zijn ze niet meer knapperig.
 2. Snijd de radijzen dan in dunne schijfjes.
 3. Breng het water, de azijn en de honing samen in een kleine kookpot en verwarm om alles goed te vermengen en de honing op te lossen.
 4. Vul de zorgvuldig schoongemaakte bokaal (of bokalen) met de schijfjes radijs.
 5. Giet nu het warme mengsel over de radijzen en laat afkoelen.
 6. Plaats dan in de koelkast en laat 24 uur staan alvorens te eten.

Smakelijk!

Ik gebruikte het recept van de prachtige Canadese website Garden Therapy. Je vindt daar nog een heleboel leuke ideeën voor projecten in de tuin en met opbrengsten uit de tuin.

 

Advertentie

2 gedachtes over “Uit de moestuin deel 3: Opgelegde radijzen

 1. Ik kan iedereen dit receptje zeeeeeer aanbevelen, vorig weekend bij Severien geproefd … Is super lekker en bovendien ogen deze radijsjes ook heel mooi op het bord als extra lekkere versiering !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s