Risotto met waterkers and gedroogde hesp

Risotto met waterkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn kinderen vinden risotto fantastisch. Ik weet niet waarom precies, misschien omdat er parmesan bij hoort, misschien omdat het gemakkelijker eet dan gewone rijst omdat het lekker plakt of misschien omdat het meer rijst dan groenten is? Ah, en natuurlijk omdat er meestal gebakken gedroogde hesp in zit als ik risotto maak en daar zijn ze echt helemaal gek van! Dus, eerlijk gezegd, het is echt niet moeilijk om ze hiervoor enthousiast te krijgen. Desalniettemin, dankzij al die verwennerij eten ze ook de toch niet zo evidente groente waterkers.

Zelfs mijn moeilijkste eter van de drie is er trots op dat hij waterkers eet bij deze risotto. Hij eet het mooi op en vist het er niet tussenuit. Ik mag er wel niet teveel tussen roeren, dus ik meng de helft tussen de risotto en de andere helft plaats ik een kom op tafel voor wie wat meer groen wil. Waterkers is een beetje pikant, als je denkt dat dit niet zou lukken van de eerste keer, kan je eerst eens met spinazie proberen. Spinazie is zachter van smaak, maar het ziet er even mooi groen uit.

Deze risotto is redelijk snel klaar. Je moet er bij blijven, want je moet wel heel wat roeren, maar dat is maar gedurende 20 minuten ongeveer. Ik vraag meestal aan een van de kinderen om de hesp in stukjes te scheuren, want dat duurt wel eventjes en zij doen dat graag omdat ze dan stiekem  af en toe een stukje kunnen proeven. Zo is iedereen gelukkig!

Risotto met waterkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

Ingrediënten (voor 2 volw. en 3 jonge kinderen):

  • 450 gram risotto rijst
  • 160 gram gedroogde ham (prosciutto crudo)
  • 300 grams waterkers
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 liter heet water
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram parmesan
  • 2 el olijfolie

  Zo ga je te werk:

  Voorbereiding:

  1. Snijd de sjalot in kleine stukjes, pel de teentjes knoflook en plet het handvat van een mes.
  2. Scheur de hesp in stukken en leg ze aan de kant.
  3. Was en droog de waterkers en haal de grootste stengels ervan af, zet ook voorlopig aan de kant.
  4. Rasp de parmesan.
  5. Kook water en verkruimel de bouillonblokje. Giet het water in een glazen maatbeker (warmte-resistent) en los de bouillon op in het water. Als je geen geschikte maatbeker hebt, gebruik dan een gewone kom en leg een soeplepel klaar om het water dadelijk bij de rijst te scheppen.

  Koken:

  1. Gebruik een grote anti-aanbakpan en verwarm de olijfolie op een matig tot laag vuur.
  2. Bak de sjalot en de teentjes knoflook aan tot de sjalot glazig en zacht, maar niet bruin wordt.
  3. Voeg de rijst toe en roer goed zodat de rijstkorrels een laagje olie rond zich krijgen. Let goed op dat de stukjes sjalot niet aanbranden, als ze bruin worden krijgen ze een bittere smaak.
  4. Giet nu een beetje bouillon in de pan en roer. Laat dit sudderen tot de rijst het vocht opgenomen heeft, roer goed.
  5. Voeg opnieuw wat bouillon toe en roer goed. Als je de soeplepel gebruikt, voeg dan telkens ongeveer 1 soeplepel toe.
  6. Na een tijdje hoef je niet meer voortdurend te roeren en heb je tijd om de hesp te bakken. (Zet het vuur iets lager indien nodig)  Bak de hesp in een afzonderlijke pan met een klein beetje olijfolie tot de hesp lekker knapperig wordt.
  7. Zet de gebakken hesp dan veilig aan de kant en dek af als je niet wil dat die verdwijnt want zo is ze echt onweerstaanbaar lekker!
  8. Als de rijst gaar is kan je de gebakken hesp en de helft van de waterkers toevoegen.  Als je vindt dat de rijst niet gaar genoeg is als je bouillon op is, voeg dan gewoon gekookt water toe, zonder de bouillon, maar stop op tijd anders krijg je rijstpap in plaats van risotto.
  9. Je kan de kaas nu ook toevoegen, maar ik verkies die op tafel te zetten zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

  Smakelijk!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s