Zweedse crackers

Zweedse crackers

Dit recept kreeg ik van een mama van een van de vriendjes van onze kinderen. Haar man is diplomaat en daarom verhuizen ze om de 4 jaar naar een ander land.  Nu wonen ze hier in de buurt in Zuid-Engeland en hun vorige bestemming was België.  Wat ze het allerleukste vonden aan België was… het eten. Het viel haar ook op hoe belangrijk de Belgen het vinden om echt altijd goed te eten. Zelf is ze afkomstig uit Trinidad dus ik denk dat haar referentie wel hoog ligt, dus dat is een leuk compliment, niet?

Voor België woonden ze 4 jaar in Zweden, als ze over voeding in Zweden spreekt, vertelt ze over vis en gepekelde groenten. Het lijkt me allemaal heel gezond en op een heel andere manier dan wij gewoon zijn. Onder andere geïnspireerd door deze gesprekken, ben ik recent ook begonnen met pekelen en fermenteren omwille van de ontwikkeling van probiotica in die producten.

Daarover later meer, want vandaag wil ik een recept voor Zweedse crackers dat ze me doorgaf met jullie delen. Haar zoontje eet het liefst hartige snacks, hij is niet zo gek van zoetigheden, voor hem zorgt ze dat ze deze Zweedse crackers altijd in huis heeft.  Ik mocht ook eens proeven en ik vond ze zo lekker en bovendien zijn ze gezond, dus dat wilde ik ook wel eens proberen.  Ze zijn heel gemakkelijk te maken, je moet alleen misschien eventjes naar de winkel, want deze crackers bevatten een hele lijst aan zaden. Veel zaden en verder een beetje olie, maïsmeel en water.

Zweedse Crackers

Je weet vast en zeker al wel dat zaden nutriënten bevatten. Uit een zaadje moet immers een hele plant kunnen groeien. Tijdens de ontwikkeling van zaden wordt daarom vanuit de planten het nodige materiaal aangebracht en dat betekent een hele hoge concentratie aan belangrijke nutriënten. Als wij dan precies die zaden opeten, krijgen wij die boost van nutriënten binnen.  Deze crackers bevatten weinig meer dan zaden, dus voedingswaarde bij de vleet!

Ze zijn lekker als tussendoortje, gewoon apart of met een dipsausje. Je kan ze ook eten als een boterham met een beetje kaas, ham, of wat groenten op.

Zweedse Crackers Zweedse Crackers

Recept:

Ingrediënten:

 • 200 gram zonnebloempitten
 • 100 gram pompoenpitten
 • 60 gram sesamzaadjes
 • 50 gram lijnzaad
 • 100 gram maïsmeel
 • 5 el koolzaadolie
 • 1 tl zout
 • 200 ml kokend water
 • een beetje grof zout

Zo ga je te werk:

 1. Verwarm de oven voor op 150°Celsius.
 2. Breng al de droge ingrediënten samen in een kom (zaden en maïsmeel).
 3. Voeg dan de olie toe en roer goed.
 4. Voeg het pas gekookt water toe en roer goed.
 5. Spreid nu het mengsel uit over twee bakplaten en strooi er nog een klein beetje grof gemalen zout over.
 6. Bak gedurende een uur.
 7. Als je de ovenplaten uit de oven haalt, heb je nu twee platen cracker. Laat ze eerst afkoelen.
 8. Als ze afgekoeld zijn, kan je ze ofwel heel voorzichtig snijden met scherp gekarteld mes, ofwel breek je ze in stukken. Ik vind het breken handiger en sneller, de smaak is hetzelfde, de vorm interessanter, maar niet zo regelmatig…
 9. Bewaar ze in een luchtdichte doos of bokaal op kamertemperatuur, dan blijven ze zeker een week lekker krokant.

Smakelijk!

Advertentie

Een gedachte over “Zweedse crackers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s