Foodblog Swap: Tomatenketchup

ketchup

 

 

Foodblog swap

 

 

 

 

 

 

Tomatenketchup is iets wat hier altijd in de koelkast staat. Het is zo handig om een snelle eenvoudige maaltijd meer smaak en meer kleur te geven. Het kan ook als een gemakkelijk dipsausje gebruikt worden en zo helpen een portie groenten op te smukken bij de aperitief of als tussendoortje De kinderen misbruiken het ook wel al eens om de smaak van iets anders te maskeren.

Dus lekker en handig, maar niet helemaal super gezond als je het koopt. Er zitten vaak teveel additieven en teveel suiker in, maar ook wel heel wat voedingswaarde uit de tomaten. Dat is er dus zo eentje die je beter zelf maakt vind ik, vooral omdat die zo vaak uit de koelkast komt. Dat had ik nu al een paar keer geprobeerd en met het nodige succes moet ik zeggen, of toch voor mezelf en mijn man. Helaas vonden de kinderen hem telkens te oranje en daarom keurden ze gewoon helemaal af! Grrr…

ketchup

En toen was het tijd voor de Foodblog Swap en mocht ik koken van de Foodblog Bijna Net Zo Lekker als Thuis van Johanneke.  Dat was een leuke verrassing! Johanneke heeft ongelofelijk veel recepten op haar blog, ze is al aan het bloggen sinds 2009!  Ze hanteert net als ik het motto van zoveel mogelijk zonder pakjes en als ze de kans heeft, kookt ze het liefst met groenten uit de tuin. ‘Bijna net zo lekker als thuis’ is wat haar opa zei na een fantastisch restaurant bezoek. Het koken zit er blijkbaar in de genen!

‘Inmaak’ is een van de  categoriën op haar blog, daaronder vind je een indrukwekkende lijst van jams, confituren, chutneys en sausen. De ideale gelegenheid dus om nog eens een poging te ondernemen om zelf ketchup te maken en de kinderen over de brug te krijgen!

Wat er aan haar recept vooral nieuw was voor mij is het spectrum aan kruiden. Denk je dat dat zou helpen de kinderen te overtuigen? Nee, ik twijfelde ook, en toch, het is gelukt! Ik heb de duimen omhoog gekregen! Ligt het aan de kruiden, of is het gewoon een geval van volhouden en blijven proberen? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik dit recept een tijdje ga blijven gebruiken!

ketchup

 

 

 

Dit heb je nodig (voor 750 ml ketchup):

 • 1 kg tomaten
 • 2 stengels van een witte selder
 • 1 rode paprika
 • 2 kleine sjalotten
 • 1 teentje knoflook
 • 1.5 cm gemberwortel
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl gemalen korianderzaad
 • 3 korrels witte peper
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 kruidnagel
 • 1/8 tl gedroogde chili-vlokken
 • 1 dl rode wijnazijn
 • 75 gram honing

ketchup

Zo ga je te werk:

 1. Snijd de tomaten, de paprika, de selder en de sjalotten in stukjes.
 2. Pel en plet het teentje knoflook met het handvat van je mes.
 3. Breng een soeplepel olijfolie in een kookpot en verwarm op een middelmatig tot zacht vuur.
 4. Bak dan eerst de sjalotten met de paprika, de selder en het teentje knoflook, tot de sjalotten glanzig worden en de paprika begint zacht te worden. Blijf goed roeren zodat de sjalot zeker niet bruin wordt of verbrandt.
 5. Voeg nu de tomaten toe en laat dit 45 minuten tot een uur sudderen. Roer regelmatig zodat de saus niet aan de boven begint te kleven.
 6. Gebruik nu een soepmixer of een keukenrobot om de saus goed fijn te mixen.
 7. Voeg nu de kruiden, de azijn en de honing toe en laat nog eens 45 minuten sudderen. Houd de dikte van de saus in het oog, als je denkt dat het nog moet indikken laat je het deksel ervan af als je de dikte goed vindt, laat het deksel er dan op. Houd er rekening mee dat de ketchup nog iets dikker wordt bij het afkoelen.
 8. Probeer nu de kruidnagel en de laurierblaadjes te vinden en eruit te vissen.
 9. Ik mixte de soep op dit moment nog eens opnieuw goed door, gewoon omdat ik probeerde mijn ketchup zoveel mogelijk te laten gelijken op de gekochte.

Succes ermee en smakelijk!

Advertentie

2 gedachtes over “Foodblog Swap: Tomatenketchup

 1. Hi Severien, leuk om te lezen dat je iets uit de inmaaksectie gekozen hebt. Daar moet je even voor gaan zitten. Je hebt echt de tijd genomen om iets te kiezen en te maken en leuk ook dat de kinderen ook tevreden zijn. Ik had vanavond toevallig de paprikaketchup weer op tafel staan. Groeten Johanneke

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s