Beste jonge chef,
Misschien heb je wel al eens gehoord van een meneer die Jamie Oliver heet. Dat is een hele beroemde, keicoole en pientere Engelse kok. Wel, die kok is met een revolutie begonnen! Een revolutie is iets dat de wereld voor altijd verandert. Neem bijvoorbeeld de Industriële Revolutie. Al de machines die tijdens de Industriële Revolutie in gebruik genomen werden, hebben de wereld totaal veranderd: plotseling ontstonden er fabrieken en kon er vanalles gemaakt worden wat voordien niet mogelijk was.
Jamie Oliver nu, die beroemde kok, is een Voedingsrevolutie begonnen. Daarmee zou hij ervoor willen zorgen dat iedereen in de wereld toegang heeft tot goed en gezond eten van goede kwaliteit want:
- Teveel mensen hebben honger!
- Teveel mensen eten veel te veel!
- Teveel mensen eten ongezond!
Die Voedingsrevolutie of de ‘Food Revolution’ is zoals een groot vat dat overloopt van plannen en ideeën over hoe iedereen die voeding belangrijk vindt daarbij kan helpen. Ik vind gezonde voeding superbelangrijk en geweldig leuk en jij waarschijnlijk ook!
Daarom laat ik je vandaag zien hoe ik thuis een omelet bak. Een omelet is een van de Food Revolution Recepten van Jamie Oliver omdat het heel gemakkelijk te maken is en de ingrediënten toegankelijk voor de meeste mensen. Door verder te lezen en het recept te proberen kan jij het ook leren! Nadien kan je het misschien ook verder aanleren aan kleinere broers en zussen of je vriendjes misschien. Zo wordt jij samen met duizenden mensen ter wereld ook een schakel van de Food Revolution en kan je helpen om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk mensen rondom je goed kunnen eten.
Ben je er klaar voor? Zijn je handen gewassen? Heb je je schort aan?
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
- 3 eieren
- een beetje melk (de mijne zat in de koe…)
- zout en peper
- 50 gram gemalen kaas (Gruyere of Emmentaler bijvoorbeeld)
- 3 kerstomaatjes
- een beetje boter
Materiaal:
- een pan met diameter van minstens 24 cm
- een vork
- een mes
- een snijplank
Zo ga je te werk:
- Breek de eieren in een kommetje en voeg een scheutjes melk toe. Roer goed met een vork.
- Voeg peper en zout toe, een beetje maar.
- Voeg de gemalen kaas toe en roer opnieuw.
- Snijd de kerstomaatjes in twee (of vraag een volwassenen in de buurt om je hiermee te helpen). Hoeveel halve tomaatjes zal je hebben als je 3 tomaatjes halveert?
Ik heb mijn tomaatjes telkens in 4 schijfjes gesneden, hoeveel schijfjes had ik dan? (De foto hieronder kan je helpen..)
- Neem nu een pan (minstens 24 cm diameter) en zet ze op de kookplaat. Vraag een volwassene je te helpen om de kookplaat op een middelmatige warmte te zetten.
- Breng een beetje boter of olie in de pan, net voldoende om de hele bodem een laagje te geven als de boter gesmolten is of de olie zich uitgespreid heeft. De boter of olie geeft een lekkere smaak, maar zorgt er ook voor dat je omelet niet an de pan gaat kleven.
- Giet het geklopte ei in je pan en laat het rustig bakken tot de bodem ervan begint vast te worden.
- Leg nu voorzichtig de tomaatjes met de platte kant naar boven op het ei..
- Laat de omelet nu rustig verder bakken tot ze ook aan de bovenkant droog geworden is.
- Dan is de omelet klaar!
- Ik heb mijn omelet in kwartjes gesneden (hoeveel stukken had ik dan?) en ze op een stuk brood gelegd. Omdat de tomaatjes me zo aan oogjes deden denken, kon ik het niet laten er helemaal een gezichtje van te maken. Ik heb wat spinazie gebruikt voor zijn haar, stukjes olijf voor de pupillen in zijn ogen en de top van een takje basilicum voor zijn snor!
Hoe ga jij jouw omelet eten? Ga je ze ook mooi afwerken of houd je het graag simpel? In ieder geval, geniet ervan!
Als je graag nog meer te weten komt over de Food Revolution, kijk dan eens hier.
Een gedachte over “Food Revolution: Omelet met kaas en kerstomaatjes”