Onze moestuin deel 2:

kinderen in de moestuin

 

Het is hoog tijd voor een update over onze moestuin want is er al ontzettend veel gebeurd sinds ik mijn eerste artikel over de moestuin schreef. Het is nu echt volop lente en dat doet natuurlijk alles veranderen in de tuin!

kinderen in de moestuin  kinderen in de moestuin

Wachten

Na het grote werk van de voorbereiding van de grond en het zaaien hebben we  heel erg lang moeten wachten. We waren er redelijk vroeg bij met het zaaien.  Dat was begin maart al weer en toen was het nog heel koud en het is nog een hele tijd koud gebleven. Daarom mochten de eerste  zaailingetjes een tijdje op de vensterbank staan in de keuken. Wegens plaatsgebrek zijn die helaas wel snel naar buiten moeten verhuizen, onder de plastic tunnel. Dat deden we toen vooral om ze te beschermen voor de koude en het kiemen te bespoedigen.

kinderen in de tuin

 

 

 

 

Een plan:

Tijdens het wachten was het tijd om te plannen, waar gaan we al die plantjes zetten als ze beginnen uitkomen. En wat willen we er nog bij?

We hebben een plan gemaakt en hebben geprobeerd ons daar aan te houden, maar dit plan moet ik bekennen is gemaakt nadat alles gezaaid was, het eerste plan klopte al snel niet meer!

Moestuin plan

Hier worden de paadjes afgebakend zodat iedereen weet waar hij wel en niet mag stappen. Als er pas gezaaid is, is dat niet zo duidelijk en enthousiaste kindjes in de tuin kunnen kiemende zaadjes dus gemakkelijk beschadigen. Dat gebeurt dus niet als grote zus voor de afbakening zorgt!

kinderen in de moestuin

 

Eindelijk: De eerste zaadjes kiemen!

29 maart  nam ik deze foto’s van de eerste kiemende zaden, exact drie weken na het zaaien dus. Alles stond toen nog veilig en warm onder de tunnel.

kinderen in de moestuin

Hier nog enkele baby-plantjes die in een volgende sessie gezaaid werden.

27 april
27 april
27 april
27 april

 

 

 

 

 

 

 

Ook de rabarber kwam plots zijn kopje uit de grond steken. Die had ik vorig jaar voor het eerst geplant en daar was niets meer van te zien, ik dacht hij kapot gegaan was en op een dag zag ik plots dit:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teleurstelling:

Na een tijdje begon wel te blijken dat veel van de zaadjes die we de eerste keer zaaiden niet kiemden, ook niet na heel lang wachten en verzorgen. Nog erger was als de vogels zaadjes begonnen te stelen als we ze eens niet onder de tunnel lieten staan! Ze lieten een klein putje achter in het midden van het potje.  Vooral de erwten leken ze heel erg lekker te vinden!

Planten

Omdat er toch heel wat van onze zaadjes niet kiemden en de lente ondertussen wel aan het beginnen was, hebben we ( op aanraden van mijn papa, de erevaren tuinier) toch een aantal plantjes gekocht: aardbeien,  rode sla, bloemkool en nog wat extra wortelen. Het voordeel van plantjes is niet alleen dat je minder lang moet wachten en dat je niet met de onzekerheid zit over het al dan niet kiemen, maar ook dat de plantjes iets steviger zijn en de vogels ze iets beter met rust laten.

Zo zag de moestuin eruit als we klaar waren met planten:

kinderen in de moestuin

 

Rond de aardbeienplantjes hebben we stro gelegd zodat de aardbeien niet rechtstreeks op de grond liggen. Zo rotten ze immer gemakkelijk en de slakken kunnen er direct bij. Het prikkende stro houdt die slakken hopelijk op een afstandje!

Aardbeienplanten                          Aardbeienplanten

De eerste oogst!

De radijzen is het enige dat we begin maart onmiddellijk in de volle grond gezaaid hadden. Ze zaten ook wel een hele tijd geborgen onder de plastic tunnel, maar die zijn heel mooi uitgekomen. We hebben sterk moeten verdunnen omdat er nogal gretig omgegaan was met het zaad, maar het resultaat is prachtig zoals je kan zien.

kinderen in de moestuin

kinderen in de moestuin kinderen in de moestuin kinderen in de moestuin
kinderen in de moestuin

kinderen in de moestuin

Warmer weer

En toen kwam de eerste warme dag waarop we zelfs de tuinslang moesten boven halen, zalig was dat! Ik krijg opvallend meer hulp als de tuinslang gebruikt kan worden om planten water te geven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het fruit achteraan in de tuin:

Ondertussen doet de rabarber het heel erg goed, zijn de braambessen flink aan het groeien en ook de bosbessenplant straalt. Nog eventjes en daar moet een net over want hopelijk veranderen al die mooie bloemetjes binnenkort in heerlijke bessen!

kinderen in de moestuin kinderen in de moestuin kinderen in de moestuinkinderen in de moestuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog eventjes en we eten crumble met aardbeien en rabarber!  Bosbessen uit eigen tuin bij het ontbijt en een verjaardagstaart met braambessen! Wat later misschien ook nog rode biet risottopastinaak frietjes en bloemkool crackers!

Advertentie

Een gedachte over “Onze moestuin deel 2:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s