Mini-lasagne

Mini lasagne

Ik doe terug mee aan de Foodblog Swap en deze keer maakte ik de mini-lasagnes van My Happy Kitchen.  Eten in mini-vorm spreekt de kinderen meestal wel aan, dus ik dacht dat ik hiermee een goede kans op succes had. Ik maak anders bijna nooit lasagne omdat het zoveel werk is. De laatste keer dat ik het maakte, was al enkele jaren geleden.

Ik herinner me nog altijd hoe lekker die was, maar toch moest ik met spijt besluiten dat ik dat niet te snel nog eens zou maken omdat ik gewoon te lang bezig geweest was.  De kinderen waren toen nog heel wat jonger dus ik kan me de chaos die het gevolg ervan was ook nog een beetje voorstellen… Het bleef wel altijd in mijn achterhoofd hangen dat ik het eens opnieuw zou maken als ik veel tijd had.  Toen ik bij het uitpluizen van My Happy Kitchen deze schattige mini-lasagne-tjes tegenkwam, werd deze Foodblogswap het perfect excuus!

Mini-lasagna

Het maken van deze mini-vormpjes is minder tijdrovend omdat er geen bechamelsaus bij aan te pas komt en omdat ze niet lang in de oven hoeven, maar je bent er toch ook wel even aan bezig. Dus reserveer toch maar wat tijd, een uur ben je er toch snel aan bezig.

Voor de tomatensaus gebruikte ik het recept voor de Perfecte Tomatensaus dat ik eens in The Guardian gelezen heb. Het is heel eenvoudig, heel puur en echt heel lekker!  Hier kan je het hele het artikel online lezen.

Om het maken van deze mini-lasagne niet al te lang te laten duren moet je aan goed time-management doen. De tomatensaus moet minstens 40 minuten op staan. Dus begin best met die klaar te zetten en als die staat de pruttelen, kan je de spinazie klaarmaken, de lasagne koken, de kaas raspen en de vormpjes beginnen vullen. Dan hoef je na die 40 minuten alleen de laagjes nog even af te werken en dan kunnen de mini-lasagne-tjes in de oven, op 15 minuten zijn ze klaar. Je kan ze ook gemakkelijk later opwarmen, 5 minuten op 180 graden is voldoende.

Recept:

Dit heb je nodig (voor 12 mini-lasagna’s):

 • 12 bladeren lasagne
 • 100 gram spinazie
 • 100 gram ricotta
 • 100 gram gemalen mozzarella
 • 100 gram gemalen parmesan
 • Voor de perfecte tomatensaus

 • 1 blik tomaten in blokjes
 • 1 pakje passata (500 ml)
 • 1 sjallot
 • 2 teentjes look
 • 3 stengels basilicum
 • 1 sl rode wijnazijn
 • 1 tl honing

Zo ga je te werk:

Perfecte tomatensaus:

 1. Pel de sjalot en snijd in stukjes. Plet de teentjes look met het handvat van een groot mes en pel ze.
 2. Verwarm een soeplepel olijfolie in een kookpot en voeg dan de sjalot en de look toe, roer goed tot de sjalot glazig en doorzichtig wordt.
 3. Voeg nu de tomatenstukjes en de passata toe.
 4. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengels, leg de blaadjes voorlopig aan de kant.
 5. Voeg de stengels van de basilicum, de rode wijazijn en de honing toe aan de tomatensaus.
 6. Laat de saus minstens 40 minuten rustig sudderen.

Basilicum

Spinazie:

 1. Was de spinazie en laat hem kort garen.  Dat kan gewoon in een kookpot met een klein bodempje water, in de microgolf of in de stomer.

Spinazie

En verder:

 1. Kook de lasagne-bladeren gedurende 3 minuten in licht gezouten water. Na de 3 minuten haal je ze uit het water met een visspaan. Leg de lasagne-bladeren nu op een schone keukenhanddoek, naast elkaar zodat ze niet aan elkaar kleven. Als je toch twee bladeren hebt die aan elkaar kleven, breng ze dan eventjes terug in het water en haal ze daar uit elkaar. Het deeg moet zacht genoeg zijn zodat je het vorm kan geven, zonder dat ze breken. Als ze te zacht zijn breken ze ook in stukjes.
 1. Als je zo een muffin bakvorm uit silicone hebt, hoef je die alleen maar eventjes in te vetten. Als je een metalen bakvorm hebt, gebruik je best papieren muffinhoudertjes die je ook eventjes invet, bijvoorbeeld met een bakspray.  Ik maakte muffin houdertjes van bakpapier omdat ik die zo mooi vind. Daarvoor gebruik je een vierkant stuk bakpapier met diameter ongeveer het dubbele van de bovenkant van de diameter van de muffin in je bakvorm. Gebruik dan een glas of potje dat net in de holte voor de muffin past om het papiertje in de juiste vorm te plooien. Gek genoeg bestaan over dit eenvoudige proces talloze filmpjes op Youtube, zoals hier bijvoorbeeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 1. Snijd nu de gekookte lasagnebladeren in twee. Voor mij werkte het best om ze niet in de helft, maar op ongeveer 2/3 te snijden. Gebruik het grootste stuk om de bodem te vullen.
 2. Breng op de bodem een koffielepel ricotta aan en daarboven een beetje spinazie.

Mini-lasagna

 1. Boven de spinazie komt een dikke soeplepel tomatensaus met daarboven op een laagje parmesan.

Mini-lasagna

 1. Boven de parmesan kan je eventueel nog een stukje deeg leggen. Dat geeft meer stevigheid aan je vormpje achteraf, maar persoonlijk vind ik het niet nodig, ik heb liever meer saus dan deeg.
 2. Boven de parmesan, of de laag deeg komt opnieuw saus en helemaal bovenop komt de gemalen mozzarella.

Mini-lasagna

 1. Plaats de mini-lasagne-tjes nu in de oven op 200 º Celsius gedurende 15 minuten.

Mini-lasagna

Smakelijk eten!

 

 

 

Advertentie

3 gedachtes over “Mini-lasagne

  1. Aha, het verdict!! Mijn dochter vond het super, een van de jongens at de helft op, die vond vooral het krokante deeg lekker en de andere heeft alleen eens geproefd… Dus het succes staat voorlopig op 50 % ongeveer, maar dat kan nog beteren als ik het nog enkele keren gemaakt heb. Ik heb er ook enkele aan vrienden gegeven en daar was het een beetje gelijkaardig, de dochter van 7 vond het fantastisch, de jongen van 4 at de helft op.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s