Broodjes bakken

Broodjes bakken

Vind jij broodjes ook zo lekker, of noem je ze pistoletkes? Ik eet heel graag broodjes, ? Vooral als ze super vers zijn, liefst nog een klein beetje warm, vers uit de oven.  Jij ook? Wat is dan de beste manier om ze zo vers te kunnen eten?? Inderdaad, zelf bakken natuurlijk!

Daarom heb ik hier het recept van deze lekkere broodjes hier voor jou opgeschreven.  Je vindt alles netjes uitgelegd, stap per stap en er zijn veel foto’s bij om je te helpen! Er is voor het eerst ook een filmpje bij, kijk maar snel verder!

Dit heb je nodig:

Ingrediënten:

bread rolls
Witte bloem, volkorenbloem, olijfolie, gedroogde gist en zout
bread rolls
Water en een ei
bread rolls
Zaadjes

Voor de broodjes:

 • 250 gram witte bloem voor brood
 • 250 gram volkorenbloem
 • 2 + 1/2 tl gedroogde gist
 • 1 tl zout
 • 3 el olijfolie
 • 320 ml lauw water

Voor de versiering:

 • 1 ei
 • zaadjes om de broodjes te versieren: maanzaadjes, sesamzaadjes en zonnebloempitten

Benodigd materiaal:

Bread rolls

 • 1 grote kom om het deeg te maken
 • weegschaal
 • maatlepels, of gewoon een theelepel en een eetlepel
 • lepel om te roeren
 • maatbeker
 • eventueel: een bakmatje om het deeg op te kneden
 • 2 ovenplaten met bakpapier bekleed
 • schone keukenhanddoek
 • een oven, natuurlijk

Zo ga je te werk:

Begin met alles mooi klaar te zetten, dat werkt het gemakkelijkst en zo vermijd je dat iets vergeet toe te voegen.

Zijn je handen gewassen? Zit je schort op de juiste plaats? Ben je er echt helemaal klaar voor? Daar gaan we dan!

 1. Weeg de bloem en gebruik de lepels om de gist en het zout af te meten. Breng dan deze droge ingrediënten samen en meng ze goed onder elkaar.

Broodjes bakken

 

 

 

 

 

 

 

 1. Voeg nu de drie eetlepels olijfolie toe en meng die goed onder de droge ingrediënten.

Broodjes bakken

 

 

 

 

 

 

 

 1. Maak een putje in het midden van de bloem en begin water toe te voegen. Roer zachtjes in het midden met een lepel, roer de bloem langzaam onder het water. Voeg meer water toe naargelang het water opgeslorpt wordt door de bloem. Ga zo verder tot al het water onder de bloem gemengd is. Als het te moeilijk wordt om het de lepel te roeren, leg die aan de kant, stroop je mouwen op en gebruik je handen.

Broodjes bakken

 

 

 

 

 

 

 

 1. Als al het water opgenomen is door de bloem, neem dan het deeg uit de kom en leg het op  de schoongeveegde tafel (of op een bakmatje) en begin te kneden. Gebruik je twee handen, al je kracht en je volle gewicht. Duw, trek, plooi en speel met het deeg tot het mooi elastisch wordt. Als het deeg een beetje plakt strooi er dan een beetje bloem over en kneed die tussen het deeg. Gebruik niet teveel extra bloem zodat het deeg niet te droog wordt. (Je kan terug wat water toevoegen als het nodig moest zijn)

Broodjes bakken Broodjes bakken

 

 1. Nu moet het deeg verdeeld worden in 15 balletjes.  Ken je je tafels? Hoeveel is 3 maal 5?  Inderdaad! Daarom begin je best met het deeg in 3 gelijke delen te verdelen.  Elk van die 3 delen verdeel je dan verder in 5 gelijke delen.

3 x 5 = 15

 Tel de deegballetjes dan eens na, heb je er 15? Zijn ze ongeveer even groot? Als je het heel precies wil doen, kan je de weegschaal gebruiken om ze gelijk te krijgen. Ze moeten elk ongeveer 60 gram wegen.

Broodjes bakken

Broodjes bakken

 

 

 

 

 

 1. De volgende stap is het vormen van mooie ronden balletjes, dat doe ik zo:
 1. Leg nu al je mooi gevormde deegballetjes op de ovenplaten. Laat enkele centimeters tussen elk balletje zodat ze niet tegen elkaar plakken als ze beginnen te rijzen.
 2. Leg een schone keukenhanddoek over de deegballetjes en plaats de platen op een warme en tochtvrije plaats gedurende 45 minuten. Nu kan je eventjes rusten.

 

 1. Zijn de 45 minuten voorbij? Heb je al eens onder de keukenhanddoek gekeken? Hoe zien ze eruit? Zijn ze gerezen? Zijn ze ongeveer dubbel zo groot als ze waren? Of toch bijna? Super!
 1. Zet nu de oven aan, op 180 º Celsius. De oven kan nu opwarmen terwijl jij je broodjes nog eventjes voorziet van een prachtige versiering met zaadjes.
 1. Breek het ei en breng het in een klein kommetje. Klop het even lost met een vork en neem de deegkwast.
 1. Smeer nu de deegballetjes heel zachtjes en voorzichtig in met het ei.  Duw niet te hard op de kwast zodat de deegballetjes hun mooie vorm niet verliezen.

Broodjes bakken

Broodjes bakken

 

 1. Kies nu de zaadjes die je wil gebruiken om je broodjes mee te versieren en gebruik een lepeltje om ze voorzichtig over de deegballetjes te verspreiden.  De zaadjes zullen in het ei blijven plakken.  Er zullen ook zaadjes naast vallen, dat is niet erg, laat die maar liggen op de bakplaat.

Broodjes bakken

 1. Als je klaar bent met het versieren van de deegballetjes en de oven is warm mogen ze in de oven.  Vraag een volwassenen om je hierbij te helpen want de oven is nu heel erg warm.
 1. Zeg “Dankjewel”, zet het keukenwekkertje op 25 minuten en relax!

 

Na 25 minuten in oven, zijn de deegballetjes veranderd in deze heerlijke broodjes! Zien ze er niet prachtig uit? Ik hoop dat de jouwe er minstens even goed uit zien!

Broodjes bakken

Heb je al nagedacht over hoe je deze prachtige broodjes wil eten? Ik heb het eerste zo opgegeten en het echt heel lekker.  Ik ben benieuwd te horen hoe het met jouw broodjes gelopen is en ook hoe je ze gegeten hebt.  Laat je het me weten?

Broodjes bakken

Advertentie

2 gedachtes over “Broodjes bakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s