Speculaas Granola met gedroogde abrikozen

Speculaas granola

Heb je ’s ochtend geen tijd om iets interessants en gezonds op tafel te toveren voor de kinderen, maar je zou toch zo graag van die dozen ontbijtgranen vol suiker vanaf geraken? Vinden ze muesli eerder iets voor de vogels? Dan kan je deze heerlijke speculaas granola misschien eens proberen. Het is zo gemakkelijk te maken en je kan hem heel gemakkelijk enkele weken bewaren, als dat nodig moest zijn. ’s Ochtends hoef je er alleen wat yoghurt of melk bij te doen en een appeltje snijden bijvoorbeeld en je hebt een fantastisch lekker en supergezond ontbijt! Het is net als de granola met kokos die ik onlangs maakte, weer eentje zonder rozijnen.

Ik maak al een hele tijd de granola met kaneel van Deliciously Ella, die is zo lekker dat ik het moeilijk vind een andere te proberen omdat ik nooit denk dat een ander recept even lekker kan zijn. Het is mijn standaard ontbijt wanneer er niet veel tijd is, die staat altijd klaar.  Wat mij aanmoedigt om toch verder te zoeken en te experimenteren is het feit dat de kinderen er jammer genoeg nog altijd niet gek van zijn. Daarom heb ik nu vertrekkend van hetzelfde recept iets nieuw gemaakt, de speculaas granola, en hij is echt super lekker. Ik zou er heel de dag van kunnen snoepen. Hopelijk kan ik ze hiermee overtuigen!

Speculaas granola

Speculaas granola

 

 

 

 

 

 

Recept

Dit heb je nodig:

 • 300 gram havermout
 • 80 gram pecannoten
 • 120 gram cashew noten
 • 150 gram pompoenpitten
 • 150 gram zonnebloempitten
 • 30 gram gemalen lijnzaad
 • 4 el kokosnoot olie
 • 4 el ahornsiroop
 • 6 tl speculaaskruiden
 • 180 gram gedroogde abrikozen

Speculaas granola

Zo ga je te werk:

 1. Hak de noten fijn, met een keukenmes, of lekker snel in de keukenrobot, maar hak ze niet al te fijn, je wil een krokante granol bekomen, niet te kruimelig.
 2. Meng dan de havermoutvlokken en de zaden onder de noten.
 3. Breng de kokosnoot olie, de ahornsiroop en de speculaaskruiden samen in een kommetje en plaats in de microgolfoven gedurende een halve minuut. Roer er dan eens in en als de kokosnoot olie nog niet gesmolten is, verwarm dan nog een klein beetje verder, niet meer dan nog eens 30 seconden.
 4. Meng dan dit warme mengsel goed onder de rest.
 5. Spreid dit mengsel over twee ovenplaten waar je eerst bakpapier op gelegd hebt.
 6. Plaats de roosters in de oven en bak gedurende een half uur op 170 graden. Elke 10 minuten roer je best eens door de granola zodat hij gelijkmatig bakt. Ik zet het wekkertje van de oven telkens op 10 minuten zodat ik het zeker niet vergeet.
 7. De abrikozen hoeven niet mee gebakken worden. Snijd ze in kleine stukjes en meng ze onder de granola als hij gebakken is. Sommige gedroogde abrikozen zijn nog vrij vochtig en zacht. Die kan je eventueel een halfuurtje in de oven zetten nadat de granola uit de oven komt. Zet de oven uit, maar de restwarmte is voldoende om de stukjes abrikoos verder te laten drogen.

Smakelijk!

PS: Vervangtips: je kan de kokosnoot olie ook vervangen door een andere olie, eventueel een olijfolie of koolzaadolie. De ahornsiroop kan je vervangen door honing.

Advertentie

3 gedachtes over “Speculaas Granola met gedroogde abrikozen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s