Gezondere appelcake

Appelcake

Dit recept kwam tot stand, toen we bezoek verwachten en ik vond dat we eens een echte gewone, klassieke cake konden eten, zo eentje waar suiker in zat! Ik wilde iets gewoon en iets gemakkelijk, iets waarvan ik zeker wist dat het ook lekker zou zijn.  Dat was appelcake uit het kookboek van de ‘boerinnenbond’ (Ons Kookboek van KVLV)! Die heb ik al zoveel gemaakt en altijd met succes.  Maar toen ik het kookboek opensloeg en de ingrediënten wilde beginnen bij elkaar zoeken, begon ik te twijfelen. Zoveel suiker en zoveel boter had ik al lang niet meer gebruikt in een gebak.

Ik heb het recept dus wat aangepast, niet al te drastisch, maar toch  genoeg om me er beter bij te voelen: minder suiker, meer vezels en minder en hopelijk ook beter vet.  De voordelen van kokosolie ten opzichte van boter worden niet door alle deskundigen aanvaard aangezien het ook uit verzadigde vetten bestaat net als boter. Sommigen zweren bij een ongelofelijke lijst van voordelen van kokosolie anderen wijzen op de gevaren voor hart- en vaatziekten gezien de grote hoeveelheid verzadigde vetten. Verwarrend? Ja, inderdaad, maar niet teveel ervan eten  en afwisselen, afwisselen, en afwisselen is mijn antwoord daar op!

In ieder geval, de cake is heel goed gelukt en ze lijkt toch nog erg op de oorspronkelijke appelcake van het kookboek van de boerinnenbond ook! Alleen de kleur is een beetje anders, de cake is bruin door de bruine bloem en de bruine suiker.

Appelcake

Appelcake

Appelcake

Dit heb je nodig:

 • 2 appels
 • 250 gram bruine bloem
 • 100 gram rietsuiker
 • 100 gram kokosolie
 • 4 eieren
 • 2 bananen (medium)
 • 1 tl baking soda
 • 1 el citroensap

Zo ga je te werk:

 1. Pel de banaan en breng in de keukenrobot.
 2. Voeg de eieren toe en mix.
 3. Voeg al de andere ingrediënten behalve de appels toe en mix opnieuw.
 4. Schil de appel en snijd in partjes.
 5. Bestrooi de appel-partjes met een beetje bloem en schud de kom met de appels zodat de bloem rond de appelpartjes hangt. Dit zorg ervoor dat de appels niet helemaal in de cake zakken, maar mooi bovenaan blijven liggen.
 6. Bekleed de bakpan met bakpapier, of smeer in met boter of gesmolten kokosolie.
 7. Breng het deeg in de pan.
 8. Duw de appelpartjes zachtjes in het deeg, zorg ervoor dat je van de kant blijft, een 0.5 cm is voldoende. Plaats dan de appelpartjes zo dicht mogelijk naast elkaar.
 9. Bak nu de cake gedurende een uur op 180 °C.
 10. Als je na een uur in de cake prikt en de prikker komt er droog uit, is de cake klaar. Zo niet, laat ze dan nog 5 minuten staan en probeer nog eens.

Smakelijk!

Advertentie

5 gedachtes over “Gezondere appelcake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s