Salade met gebakken rode biet en zoete aardappel

Salade met zoete aardappel en rode biet

Nu is het echt lente! We kunnen ons dus beginnen voorbereiden op de zomer. In de keuken betekent dat onder meer terug meer salades eten. Salades zijn niet het aller gemakkelijkste bij veel kinderen en dat is eigenlijk gek, want een salade bevat vaak heel wat verschillende ingrediënten, veel meer dan sla, dus er zijn meestal toch enkele elementen die ze lekker vinden.

Ik ben thuis salades beginnen te maken in laagjes. Onderaan leg ik de sla en daar boven op breng ik laagjes aan van wat ik denk dat de kinderen lekker vinden. Ik leg alles er voorzichtig op zonder te mengen, maar wel alles samen in een kom. Dan laat ik ze zelf opscheppen en ‘vissen’. Zo bied ik ze allerlei verschillende elementen aan, maar ze moeten die niet allemaal eten. Dan maak ik dezelfde salade enkele keren opnieuw en hoop ik dat ze telkens minder kieskeurig worden en minder moeten ‘vissen’. Ik denk dat ze zo ook beter gewoon geraken aan het concept ‘salade’.

Vandaag breng ik een eerste recept van zo een salade, het is een gemakkelijke en nog een beetje een winterse salade met aardappelen, zoete aardappelen en rode biet. De gebakken, gewone aardappelen zitten er bij voor de echte beginnende sla- en salade-stertjes, iets wat ze allemaal lekker vinden, niet?

Wat heb je nodig? (voor 2 volw. en 3 jonge kinderen)

Salade

 • 300 gram zoete aardappel
 • 300 gram gewone aardappel
 • 1 grote rode biet
 • 200 gram gemengde sla
 • 100 gram spinazie
 • 1 grote appel
 • 1 el citroensap
 • 50 gram gehakte, geroosterde hazelnoten
 • 75 gram feta
 • 1 el pompoenpitten
 • olijfolie

Dressing

 • 3 el olijolie
 • 1 el balsamico-azijn
 • beetje peper en zout

Zo ga je te werk:

 1. Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Breng ze in een kom en giet er 1 eetlepel olijfolie over, voeg ook wat peper en zout toe. Schud de kom eens goed tot de blokjes omgeven zijn door de olijfolie. Breng de blokjes zoete aardappel dan over op een ovenrooster of ovenplaat bekleed met bakpapier.
 2. Schil de rode biet en doe er net hetzelfde mee als met de zoete aardappel.
 3. Schil de aardappelen en behandel ze opnieuw net het zelfde als de rode biet en de zoete aardappel.
 4. Plaats de drie ovenplaat onder elkaar in de oven en bak gedurende een half uur op 200 ºC.
 5. Schil de appel en snijd in blokjes. Giet het citroensap over de appel en zorg dat het citroensap de appel ook goed omgeeft opdat de stukjes appel niet bruin zouden worden.
 6. De pompoenpitten kan je gewoon zo gebruiken of je kan ze zachtjes poffen in een pan. Verwarm daarvoor een klein pannetjes en breng de pitten in de pan. Na een tijdje beginnen De pompoenpitten zacht te poffen, dan zijn ze klaar.
 7. Neem nu een grote slakom en leg de gemengde sla onderaan in de kom. Leg daarbovenop de spinazie.
 8. Daarbovenop komen de aardappelen en de bieten.
 9. Leg daarna de appelstukjes erboven op.
 10. Verbrokkel nu de feta en spreid die uit bovenop de sla met aardappelen en bieten.
 11. Werk af met de gehakte noten en pompoenpitten.

Smakelijk!

Advertentie

3 gedachtes over “Salade met gebakken rode biet en zoete aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s