Onze groentetuin deel 1: De grond voorbereiden en zaaien

rode biet

Sinds we verhuisden van Londen naar Kent hebben we een tuin en een moestuin. De eerste lente dat we hier woonden ben ik onmiddellijk begonnen met groenten kweken. Niet dat ik er veel van kende, maar het heeft gewoon iets, je eigen groenten en fruit kweken.  Maanden werk je er aan, het voorbereiden van de grond, het zaaien, het verzorgen van die hele kleine kwetsbare plantjes, eindeloos onkruid wieden en water geven en dan hopelijk, eindelijk oogsten, koken en eten, zalig is dat. Het geeft mij zo een absolute voldoening, vooral als het lukt natuurlijk, maar anders geniet ik ook heel erg van het proces.

Het enige wat nog leuker is, is het samen met de kinderen doen.  Zij vinden het ook fantastisch.  Het ploeteren in de grond, putten graven, met bulldozers spelen (voor dat er gezaaid is weliswaar…), wormen zoeken,… en dan zaaien en wachten op het kiemen, het is allemaal zo spannend. Dan zorgen voor de plantjes, elke dag opnieuw, het is een goede oefening voor kinderen die graag een huisdier willen, houden ze het vol tot het oogsttijd is?

En dan oogsten, proeven, samen koken en uiteindelijk eten. Daarom is je eigen groenten kweken met de kinderen net als samen koken een fantastische methode om ze te helpen te leren genieten van gezond eten en de zelfgekweekte groenten. Ik denk niet dat er veel kinderen zijn die iets waar ze zo lang voor gezorgd hebben uiteindelijk niet willen proeven als het op hun bord ligt.

Daarom wil ik hier naast over onze keuken ook over de groentetuin schrijven en over hoe de kinderen hierin plezier maken en leren, veel leren, ook leren eten. Dit is het eerste verslag over wat we dit jaar al gedaan hebben in onze moestuin. We hebben onze eigen compost gezeefd en gebruikt en we hebben al een beetje gezaaid.

Compost zeven

We hebben twee grote open compostbakken. Daar composteren we het gras van de tuin, snoeisel uit de tuin en de bladeren van de bomen in de herfst. Het afval van de keuken en onkruid gaan in de groene bak. Dit jaar is de compost van heel goede kwaliteit. We hebben er goed wat in geroerd en gewroet, veel wormen gevangen en al heel wat gezeefd. De te grove stukken gaan terug op de compost, die mogen nog een beetje verder composteren.

Kinderen in de groentetuin Kinderen in de groentetuin Kinderen in de groentetuin

Compost tussen de grond van de moestuin mengen

Het andere grote werk bij het begin van het seizoen is natuurlijk onkruid wieden en de grond losmaken. Het onkruid dat sinds de laatste oogst gegroeid is, moest allemaal weg. We waren er redelijk vroeg bij dit jaar, dus het onkruid viel goed mee. Het was nog koud, dus dan groeit er nog niet al teveel. De grond losmaken is ook een hele klus aangezien we hier in de streek met zware kleigrond zitten.

Daarom is het echt heel belangrijk dat we veel en goede compost toevoegen aan de grond.  Met een kleine kruiwagen en verschillende bulldozers werd de compost aangevoerd.  De compost moet de grond verrijken en nieuwe voedingsstoffen aanbrengen voor de planten, en de structuur verbeteren.  Hopelijk lukt het even goed met onze eigen compost als met de compost uit de winkel. Het is alvast veel goedkoper!

Kinderen in de groentetuin

Eerste keer zaaien dit jaar: Welke groenten kies jij?

En dan het zaaien, joepie! Wie zaait wat? We zijn samen de zaadjes gaan kopen en iedereen heeft gekozen wat hij wilde zaaien. Vorig jaar hadden we rode biet omdat onze jongste daar zot van is. We hadden ook bonen omdat er dan misschien een reus zou komen wonen bovenaan de plant zoals in het verhaal van Jack and the beanstalk. We hebben ook al enkele jaren komkommer geprobeerd omdat dat onze dochter haar lievelingsgroente is, maar dat bleef tot nog toe zonder succes.

Dit jaar hebben we ook radijzen. De reden waarom is dat Peter Rabbit die zo graag eet. Ik koop ze anders eigenlijk nooit, dus ze wisten niet hoe ze smaakte, maar Peter Rabbit is er gek op, dus denkt mijn zoontje dat hij ze ook lekker zal vinden. We zullen zien! Verder hebben we ook nog wortels in allerlei kleuren gezaaid omdat we allemaal graag wortelen eten en dit lijkt echt wel spannend. Rode biet en pastinaak zitten er uiteraard ook terug bij. Komkommer proberen we nog maar eens opnieuw en erwtjes omdat die zo leuk groeien op de stokken en we vorig jaar toch geen reus gevonden hebben.

Tenslotte ook nog sjalotten omdat die de beestjes van de wortelen (wortelvlieg) weg zouden houden en bloemkool omdat dat onlangs ook een nieuwe lievelingsgroente is geworden.

Kinderen in de groentetuin

We hebben ook hiervoor onze eigen compost gebruikt en in afbreekbare potjes gezaaid. Die hebben we eerst een tijdje binnen gezet en nu onder een plastic tunnel in de tuin om ze warm te houden zodat ze zo snel mogelijk kiemen en om dat jonge kiemen te beschermen voor de koude en voor de vogels en de konijnen.

En nu moeten we geduldig wachten…

Wordt vervolgd!

Kinderen in de groentetuin Kinderen in de groentetuin

 kinderen in de tuin

Advertentie

Een gedachte over “Onze groentetuin deel 1: De grond voorbereiden en zaaien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s