Vissticks op 3 manieren

Vissticks vissticks

 

 

 

 

 

Vissticks is een van die lievelingsgerechten van veel kinderen denk ik, niet? Ook heel gemakkelijk voor de mama’s en papa’s, je haalt snel een pakje uit de vriezer, je legt enkele vissticks in de pan en hop, klaar. Maar vind jij als ouder die vissticks ook lekker?? Hmm, als het dan echt moet misschien?

Als je ze zelf maakt daarentegen, dan kan je ze wel heel lekker maken en je kan er ook heel wat kanten mee op. Je kan ze bovendien ook heel gemakkelijk invriezen en er een hele hoop maken als je eens veel tijd hebt.  Vers zijn ze het allerlekkerste, maar de vissticks die je hier op de foto’s ziet, hebben ook eerst in onze vriezer gezeten, dus het kan echt wel. Ze waren ook nog heel lekker.

Wij aten ze hier met prinsessenboontjes, in de oven gebakken wortelstokjes en pastinaakfrietjes. Het recept voor de pastinaakfrietjes vind je hier. Je kan ze natuurlijk ook eten met de heerlijke erwtenpurée die we vorige week maakten. Serveer er ook nog een lekkere dip bij zoals ketchup, mayonaise of tartaar.

fish fingers coconut

Variatie en zelfgemaakt als het kan zeg ik altijd, dus krijg je hier van mij drie recepten om zelf vissticks te maken.  Het eerste is de hele gewone met paneermeel zoals alle kinderen ze kennen. Voor de tweede gebruikte ik gemalen kokosnoot in plaats van paneermeel, zo krijg je heerlijke glutenvrije visstick. In het de derde gebruikte ik panko paneermeel gemengd met heel wat kruiden. Dat is de pittigste visstick van de drie dus. Panko paneermeel kan je kopen in supermarkt, het is Japans van oorsprong, maar het lijkt het meest op broodkruimels als je ze zelf zou maken door brood te laten drogen in de oven en dan fijn te malen. De korrels zijn dus groter en zachter dan het gewone paneermeel.

1.  Vissticks met gewoon paneermeel

paneermeel

Dit heb je nodig voor 12 vissticks:

 • 1/2 kg witte vis, bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis, schol, tong, of een andere vaste vis
 • peper en zout
 • 100 gram bloem
 • 1 ei
 • 100 gram paneermeel
 • olie, bijvoorbeeld koolzaadolie, zonnebloemolie of kokosolie

Zo ga je te werk:

 1. Dep de vis droog met keukenpapier.
 2. Kruid de vis aan beide kanten met wat peper en zout.
 3. Snijd de vis in reepjes van ongeveer 2 cm breed.
 4. Rol de reepjes vis eerst in bloem, gebruik hiervoor een diep bord..
 5. Rol ze dan door het losgeklopte ei, gebruik hiervoor een kommetjes, zo kan je de vissticks in het ei dippen door het kommetje wat rond te draaien. Zo hoef je de vissticks amper met de handen aan te raken, dat werkt iets properder.
 6. Rol ze nu door het paneermeel. Hiervoor gebruik ik opnieuw een kommetje.
 7. Leg al de vissticks op een bord en laat een half uurtje (of langer) staan in de koelkast.
 8. Bak de vissticks nu in wat olie in de pan op een matig vuur. Breng eerst een beetje olie in de pan en laat opwarmen. Breng dan de vissticks in de pan en giet een beetje olie over de bovenkanten. Bak enkele minuten aan elke kant tot ze mooi goud kleuren en gaar zijn aan de binnenkant.

2.  Vissticks met gemalen kokos

Hiervoor zijn de instructies net als voor de gewone vissticks met paneermeel, alleen vervang je het paneermeel door gemalen kokos. Als je de visstick helemaal glutenvrij wil, gebruik dan  een glutenvrije bloem, of laat die stap weg.  De reden waarom de vis eerst door de bloem wordt gerold is omdat het ei er dan beter aan plakt, het werkt gemakkelijker dus, maar het kan eventueel ook zonder.

fish fingers coconut

Dit heb je nodig:

 • 1/2 kg witte vis, bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis, schol, tong, of een andere vaste vis
 • peper en zout
 • 100 gram bloem
 • 1 ei
 • 100 gram gemalen kokos
 • kokosolie (of koolzaadolie of zonnebloemolie)

Zo ga je te werk:

 1. Dep de vis droog met keukenpapier.
 2. Kruid de vis aan beide kanten met wat peper en zout.
 3. Snijd de vis in reepjes van ongeveer 2 cm breed.
 4. Rol de reepjes vis eerst in bloem, gebruik hiervoor een diep bord. (Sla deze stap over of gebruik glutenvrije bloem voor vissticks zonder gluten).
 5. Rol ze dan door het losgeklopte ei, gebruik hiervoor een kommetjes, zo kan je de vissticks in het ei dippen door het kommetje wat rond te draaien. Zo hoef je de vissticks amper met de handen aan te raken, dat werkt iets properder.
 6. Rol ze nu door de gemalen kokos. Hiervoor gebruik ik opnieuw een kommetje.
 7. Leg al de vissticks op een bord en laat een half uurtje (of langer) staan in de koelkast.
 8. Bak de vissticks nu in wat olie in de pan op een matig vuur. Breng eerst een beetje olie in de pan en laat opwarmen. Breng dan de vissticks in de pan en giet een beetje olie over de bovenkanten. Bak enkele minuten aan elke kant tot ze mooi goud kleuren en gaar zijn aan de binnenkant.

3.  Vissticks met panko-paneermeel en kruiden

Dit is de iets pittigere versie, meer gekruid en waarschijnlijk de favoriet van de mama’s en papa’s en misschien ook wel van de iets oudere kinderen.

fish fingers panko

Dit heb je nodig:

 • 1/2 kg vaste witte vis (kabeljauw, schelvis, schol,
 • 100 gram panko paneermeel
 • 1 tl gedroogde ui
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1/2 tl kaneel
 • snufje lookpoeder
 • snufje muskaatnoot
 • 1/2 kl gemalen zwarte peper
 • (eventueel een mespunt cayenne peper, maar let op die is heel pikant)
 • 1 ei
 • 100 gram bloem

Zo ga je te werk:

Vissticks

 1. Meng de kruiden met het panko paneermeel en breng de mengeling in een kommetje.
 2. Dep de vis droog met keukenpapier en snijd de vis in reepjes.
 3. Rol de reepjes vis door de bloem, best in een diep bord.
 4. Rol de reepjes vis daarna door het losgeklopte ei. Dit werkt het best in een kommetje, door te draaien met het kommetje kan je de vissticks grotendeels met het ei bedekken. Haal de vissticks dan uit het ei en laat eventjes afdruppen.
 5. Leg ze dan in het kommetjes met paneermeel, rol ze erdoor en druk een beetje aan.
 6. Leg alle vissticks samen op een bord en plaats gedurende minstens een half uur in de koelkast.
 7. Bak de vissticks nu in wat olie in de pan op een matig vuur. Breng eerst een beetje olie in de pan en laat opwarmen. Breng dan de vissticks in de pan en giet een beetje olie over de bovenkanten. Bak enkele minuten aan elke kant tot ze mooi goud kleuren en gaar zijn aan de binnenkant.

Smakelijk!

Advertentie

Een gedachte over “Vissticks op 3 manieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s