Granola zonder rozijnen, met kokos en andere noten

Granola met kokos en dadels

Maak jij tijd voor het ontbijt op een doordeweekse dag? Ik vind het zalig uitgebreid en rustig te ontbijten en liefst ’s ochtend nog iets te bakken, pannenkoeken, muffins, een omelet,… Maar tijdens de week lukt dat natuurlijk meestal niet. Daarom is het handig om iets in de kast te hebben staan dat je er maar hoef uit te nemen en op te eten. Ik maak al een hele tijd granola en dat is mijn stand-by ontbijt, granola met yoghurt en fruit, die is er altijd en die is altijd lekker en heel gezond. Als ik geen tijd heb voor iets anders, dan eet ik dat en met veel smaak.

Nu wilde ik graag een nieuwe granola maken, eentje die de kinderen ook alledrie echt lekker vinden. Daarom ben ik vertrokken van mijn recept van de kokos- en havermoutkoekjes want die vinden ze echt heel lekker en havermout is het belangrijkste ingrediënt. Nog belangrijk was dat er geen rozijnen in zaten deze keer, aangezien we er hier eentje hebben die bijna altijd, niet altijd, alles met rozijnen volledig afkeurt. Daarom gebruikte ik net als bij de kokoskoekjes dadels om wat zoets toe te voegen.  Dadels hebben min of meer dezelfde voedingswaarde als rozijnen, een beetje meer vezels, een beetje minder calcium, ongeveer evenveel suiker.Granola met kokos en dadels

De granola is heel gemakkelijk te maken. Je mixt de dadels en de noten tot je kleinere stukjes hebt, je mengt alles onder elkaar en je bakt de granola krokant in de oven. Zo heb je snel een voorraad gezond ontbijt klaar dat je goed kan bewaren, in een glazen bokaal bijvoorbeeld. Eet het met yoghurt en fruit, of een beetje melk, of zelfs gewoon droog, heerlijk!

En het goede nieuws, hij is gekeurd en goed bevonden door de kinderen!

Ingrediënten:

 • 60 gram hele amandelen
 • 80 gram pecannoten
 • 200 gram havermout
 • 200 gram dadels
 • 150 gram gemalen kokos
 • 40 gemalen lijnzaad
 • 2 el honing
 • 2 el kokosolie (of evt. koolzaadolie of olijfolie)

Zo ga je te werk:

 1. Breng de amandelen en pecannoten samen in de keukenrobot en maal ze fijn tot ze brokkelen, niet tot bloem.
 2. Breng de gemalen noten dan in een grote kom en meng al de andere ingrediënten behalve de honing en olie ertussen.
 3. Breng nu de dadels in de keukenrobot. Als je zachte, vrij vochtige dadels hebt, kan je ze zo mixen. Als ze heel droog zijn, voeg dan een soeplepel water toe. Mix tot de dadels fijn zijn, maar er toch nog wat structuur over blijft.
 4. Meng de dadel-massa onder de rest van de granola. Dit doe je best met de hand of als je keukenrobot groot genoeg is kan je alles nog heel kort in de keukenrobot mengen. Maar mix niet meer dan nodig, anders is je granola te fijn en heb je kruimels in plaats van granola.
 5. Verwarm de honing en de olie samen in een kommetje in de microgolfoven, 30 seconden is voldoende. Zo wordt de honing goed vloeibaar en smelt de kokosolie, roer deze nu grondig maar voorzichtig onder de rest van de granola.
 6. Verdeel de granola over 2 ovenschotels en bak gedurende een half uur op 180 º Celsius. Roer elke tien minuten de granola eens goed om zodat hij gelijkmatig bakt en knapperig wordt.
 7. Laat eerst afkoelen en bewaar dan in een afgesloten glazen bokaal.

Smakelijk!

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Granola zonder rozijnen, met kokos en andere noten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s