Hartige snack van kikkererwten

 

Kikkererwten nugget

 

Kikkererwten zijn fantastisch, ze zitten vol vezels, proteïnen, hebben een lage glycemische index en zijn ook rijk aan ijzer. Ze zijn dus goed om te groeien, goed tegen de honger en zelfs goed als je aan je lijn denkt. Wat wil je nog meer als een stevige hap bij de lunch of als heerlijk hartig tussendoortje als je grote honger hebt?

Kikkererwten nuggetJe moet wel een goede manier hebben om ze te bereiden want zo rechtstreeks uit een blik, nee, dat vind ik zelf ook maar niks en de kinderen zijn er al helemaal niet happig op. Dus ik probeer ze lekker te bereiden. Humus eten ze wel graag, dat is al een goede manier om kikkererwten te eten, we doppen er onze lievelingsgroenten in of soms broodstokjes, dat is dus al fantastisch. In een curry of veggieburger zijn ze ook heel lekker en natuurlijk in de falafels die ik onlangs maakte.

 

Deze koekjes met kikkererwten zijn nog een andere manier om ze heerlijk te bereiden.  De ingrediënten zijn heel gelijkaardig aan die van humus, het is bijna gebakken humus. Alleen hoort er ook nog wat kaas bij om de smaak volledig te maken.

Kikkererwten nugget

 

De kinderen eten ze heel graag met ketchup. Ik geef ze meestal bij een broodmaaltijd om de maaltijd een beetje extra smaak en kleur te geven. Ze zijn ook heel lekker bij een lauwe salade of als aperitief.

 

 

Je kan een deel van de ongebakken koekjes invriezen, zo doe ik dat:

Chickpea snack

Recept:

Dit heb je nodig:

 • 2 blikken kikkererwten
 • 60 gram broodkruimels
 • 1 ei
 • 1 tl tahini
 • 1/2 tl zout
 • een beetje peper
 • 75 gram gemalen belegen cheddar of andere kaas (bvb. belegen gouda, or gruyère)

Zo ga je te werk:

 1. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
 2. Breng ze dan samen met de rest van de ingrediënten samen in de keukenrobot en laat goed mixen.

Chickpea snack

 1. Bekleed 2 ovenplaten met bakpapier.
 2. Gebruik 2 lepels om afzonderlijke hoopjes deeg te maken.

Chickpea snack

 1. Maak kleine worstjes door zo een hoopje in jouw hand te houden en dan een vuist te maken die nog een beetje open blijft staan. Het mengsel is redelijk zacht, dus het neemt de vorm van de holte in.
 2. Leg de ‘worstjes’ die straks de koekjes worden op de bakplaat en besproei met olijfolie of een bakspray. Als je geen spray hebt, giet er dan een beetje olijfolie over en spreid het uit met de bakkwast. Je mag er flink wat olie over spuiten en gieten, dat geeft een goede smaak en een mooie kleur.

Chickpea snack

 1. Bak de koekjes nu in de oven gedurende 15 minuten op 180 º Celsius. Draai de koekjes in de helft ongeveer eens om zodat ze aan alle kanten een mooie gouden kleur krijgen.
 2. Serveer warm met een dipsaus, bijvoorbeeld ketchup of nog beter een zelfgemaakte tomaten dipsaus.

Smakelijk!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s