Risotto met rode biet en feta

Risotto met rode biet

Risotto werkt bijna altijd bij ons thuis en rode biet meestal ook, dus kon het niet fout met deze risotto met rode biet natuurlijk. Onze jongste is zot van rode biet, daarom zaaiden we vorige lente voor het eerst rode biet in de moestuin. En gelukkig waren die heel goed gelukt. Alle beestjes die ons soms plagen in de moestuin hadden de bieten helemaal met rust gelaten. We hadden dus enkele hele mooie exemplaren, zoals deze:

rode biet

We hebben ze toen niet allemaal tegelijk geoogst, ik wist dat je die wel een tijdje in de grond kon laten zitten. Nadien waren we allemaal eigenlijk vergeten dat we er nog enkele hadden en enkele weken gelden (februari dus!) gingen de kinderen de moestuin eens inspecteren en kwamen ze me vertellen dat er nog enkele rode bieten in de grond zaten. Die hebben we er dan maar snel uitgehaald en ze waren nog altijd in super form.

Risotto met rode biet

Voor die mooie rode bieten waar we allemaal hier fier op waren, moesten we een goed recept vinden. We konden ze gewoon koken en zo opeten zoals we ze meestal eten als we ze in de winkel kopen, maar dit vroeg toch wel om iets nieuws. Toen vond ik een recept voor risotto met rode biet op de website van Reppic. Omdat die er zo mooi uit zag, heb ik besloten die proberen te maken.

De kinderen vonden het wel een beetje gek dat de risotto nu helemaal gekleurd was, meestal is onze risotto wit, met groenten en hesp tussen. Wat ze liever wilden, was met witte risotto beginnen en zelf de rode biet eronder roeren. Dat kwam dus op hetzelfde neer, maar ze hadden het meer in de hand veronderstel ik.

risotto met rode biet
Risotto met rode biet op een mooie septemberdag in de zon

Ik had ze dus beter meer laten helpen tijdens het koken, dan hadden ze de rode biet er ook zelf kunnen onderroeren en wisten ze helemaal zeker dat er eigenlijk gewone witte risotto in zat.

Als je gewoon bent risotto te maken, is dit gerecht echt heel simpel om te maken. De extra stap ten opzichte van een basis risotto, is het bakken van de rode biet in de oven en ze dan fijnmalen. Dat mengsel roer je dan onder de risotto en je werkt af met wat extra blokjes rode biet en blokjes feta. Die feta hoort er wel echt bij, die geven een onmisbare finishing touch!

 

Risotto met rode biet

 

Recept:

Dit heb je nodig (2 volw. en 3 jonge kinderen):

 • 350 gram rode biet
 • 350 gram risotto rijst
 • 1 liter groentenbouillon
 • 1 sjalot
 • 2 teentjes look
 • 150 gram feta
 • olijfolie

Zo ga je te werk:

De rode biet:

 1. Schil de rode biet en snijd in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
 2. Breng die blokjes in een kom en giet er wat olijfolie over (2 soeplepels ongeveer) en flink wat peper en zout. Schud de kom nu zodat alles goed gemengd wordt en de blokjes rode biet helemaal olie rond zich hebben.
 3. Bak de blokjes nu in de oven tot ze mals zijn. Ze hoeven niet volledig zacht te zijn, het mag wel. Ik heb ze liever niet helemaal zacht. Als je ze dan daarna fijn maalt heb je nog wat brokjes. Als je ze volledig zacht laat worden, krijg je meer een papje of een saus. Voor het resultaat zoals in de foto met de fijne brokjes liet ik de rode biet gedurende 45 minuten in een oven op 180 º Celcius, maar controleer best regelmatig vanaf 30 minuten zodat ze zeker niet verbranden.
 4. Houd een deel van de rode biet aan de kant, zodat je voor elk bord een vijftal blokjes over houdt. Maal dan rest van de rode biet fijn in de keukenrobot.

Risotto met rode biet Risotto met rode biet

De risotto:

 1. Snijd de sjalot fijn (niet te fijn) en pel de teentjes knoflook. Plet de teentjes knoflook met de platte kant van een mes zodat de sappen gemakkelijker vrijkomen tijdens het koken.
 2. Zet een liter groentebouillon klaar.
 3. Giet wat olijfolie in de pan, dat mag redelijk veel zijn, 1 à 2 soeplepels. 1 is voldoende, 2 werkt iets gemakkelijker.
 4. Bak dan de sjalot samen met de look zachtjes aan tot de sjalot doorzichtig wordt. Voeg dan de ongekookte rijst toe en roer goed. Het roeren is belangrijk opdat de sjalot niet zou aanbakken en opdat alle rijstkorrels goed in de olie gedrenkt worden.
 5. Nu kan je de bouillon beginnen toevoegen. Voeg telkens ongeveer een soeplepel toe en roer het onder de rijst. Laat rustig koken op een zacht tot middelmatig vuur tot de rijst droger wordt, dan kan je de volgende soeplepel toevoegen.
 6. Alternatief: Je kan ook meteen alle bouillon toevoegen en een deksel op de pan zetten en gewoon af en toe roeren. Of als je pan in de oven kan, giet je alle bouillon erbij en je zet de pan,  ook met deksel op, in de oven. Persoonlijk vind ik de risotto nog altijd het lekkerste als ik per soeplepel werk. Maar de alternatieve methoden zijn wel wat minder arbeidsintensief.

Afwerking:

 1. Als al de bouillon op is en de rijst gaat, kan je de fijngemalen rode biet tussen de rijst roeren. Die kleurt nu mooi rood.
 2. Als je de borden zelf afwerkt, leg er dan enkele blokjes gebakken rode biet op en wat brokkelt feta.
 3. Kinderen hebben graag in de hand wat er precies op hun bord komt. Als dat bij jou thuis ook het geval is, kan je misschien best alles afzonderlijk op tafel zetten zodat ze er zelf aan kunnen werken. De eerste keer, kan je misschien zelfs ook best de gemalen rode biet afzonderlijk op tafel zetten.

Smakelijk en succes ermee!

Risotto met rode biet

 

Advertentie

Een gedachte over “Risotto met rode biet en feta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s