Gemakkelijk recept voor fish cake en mushy peas

Het klinkt wat gek vind ik, maar in het Nederlands zou dit zijn:

Vispasteitje en erwtenpurée

Onmiddellijk naar het recept

Fish cake and mushy peas

Het is weer vrijdag, er staat dus vis op het menu vandaag. De eerste jaren dat wij in Engeland woonden, kwam ik zo vaak fish cakes tegen op menu’s als we op restaurant gingen eten, maar ik ging er altijd aan voorbij.  Ik wist eigenlijk niet goed wat het was en ik wilde het ook niet weten, het leek me maar niks. Hetzelfde met mushy peas, wie denkt er nu aan om een papje te maken van zijn erwten… Maar alleen een dwaas  verandert nooit van mening!

Ondertussen zijn er heel wat jaren voorbij gegaan, er zijn drie kindjes bijgekomen en ik ben  de Britse keuken veel beter beginnen kennen en appreciëren. Ik heb geleerd dat een fish cake een soort vispasteitje of viskroket zijn, ze zijn heel erg Engels zijn en ook echt heel lekker. Ik heb ook geleerd dat kinderen fish cakes bijna altijd heel lekker vinden. Ik koop ze meestal bij de farmshop hier in de buurt en die vinden de kinderen alvast fantastisch. Maar vandaag heb ik ze  zelf gemaakt en eerlijk gezegd, ze zijn minstens even lekker!

Fish cake and mushy peas

Mushy peas of erwtenpurée heb ik leren eten door af en toe eens fish en chips te eten in een pub. Daar geven ze altijd mushy peas bij, aanvankelijk proefde ik met argwaan, maar de smaak verbaasde me totaal en ik vond het heel lekker! De kinderen willen het voorlopig niet, ze zijn zelfs niet gek van gewone erwten. Maar het hoort bij fish en chips, dus vandaag komt het toch op tafel bij de fish cakes. Ik zorg ook  nog voor wat rauwe groenten zodat ze een beetje keuze hebben.

Het lijkt misschien wat werk, maar het gaat echt snel, reken een kwartiertje voor het koken van de aardappel en het garen van de vis en een kwartiertje om het mengsel in fis cakes om te toveren. Dit is een heel eenvoudig recept voor de fish cakes met een minmum aan ingrediënten. Ze zijn ook niet gepaneerd, dus het gesmodderd met bloem, ei en paneermeel kan je achterwege laten. Het is handig om er wat extra te maken en in te vriezen. Je bakt ze best kort alvorens ze in te vriezen en pak ze in in keukenfolie in de vriezer.

Fish cake and mushy peas  Fish cake and mushy peas

Dit heb je nodig:

voor 8 fish cakes (vispasteitjes):

 • 600 gram aardappelen
 • 200 gram zalmfilet
 • geraspte schil van een halve citroen
 • 2 soeplepels gehakte verse peterselie of koreander
 • 2 eieren
 • olijfolie
 • peper en zout

Voor de mushy peas (erwtenpurée):

 • 500 gram erwten
 • 2 soeplepels gehakte verse munt
 • 1 sl citroensap
 • peper en zout

Zo ga je te werk:

Fisch cakes:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
 2. Breng licht gezouten water aan de kook en doe er de aardappelen in als het water kookt.
 3. Kruid de zalm met peper en zout en wrijf hem een beetje in met olijfolie.
 4. Als je een vergiet hebt dat op je kookpot past, kan je de zalm stomen in de stoom van de kokende aardappelen. Als het deksel van de pot er nog bovenop past, zet je het deksel erop, anders kan je het afdekken met aluminiumfolie. Laat de zalm dan in ongeveer 8 minuten garen.
 5. Anders kan je de zalm ook in de microgolf garen bijvoorbeeld. Zet de microgolf oven een drietal minuten op de maximale stand met de zalm in een afgesloten kom, en zo krijg je hem ook ook gaar.
 6. Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af en pureer je ze.
 7. Verwijder het vel van de zalm, maak de vezels los, zodat hij in kleine stukjes uiteen valt.
 8. Voeg de eieren, de geraspte citroenschil, de peterselie of koreander en flink wat peper en zout en meng alles goed door elkaar.
 9. Neem een bord, leg er vershoudfolie over en strooi er wat bloem over. Maak dan een balletje zo groot als een kippe-ei ongeveer (maar dan rond) en rol het in bloem. Leg het balletje op het bord met de folie en duw het plat. Met de palm van je hand kan je er een cirkelvorm van maken.
 10. Doe dit tot je mengsel op is en plaats dan het bord een half uurtje in de koelkast als dat kan. Zo stijven de fish cakes een beetje op en is het gemakkelijker om ze nadien te bakken.
 11. Bak de fish cakes dan in olie (bijvoorbeeld koolzaadolie), een drietal minuten aan elke kant.

Fish cake and mushy peas

Mushy Peas:

 1. Stoom de erwten gaar.
 2. Voeg al de andere ingrediënten toe en mix goed door elkaar, ofwel in de keukenrobot, of als je het graag redelijk ruw gemengd hebt, kan je ook gewoon de aardappelstamper gebruiken.

Smakelijk!

Advertentie

Een gedachte over “Gemakkelijk recept voor fish cake en mushy peas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s