Hartige kaaskoekjes

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Ook al wonen wij in Engeland waar chips bij de boterhammen echt heel gewoon is, eten wij thuis geen chips of dergelijke tenzij er een speciale gelegenheid is zoals speciaal bezoek, een verjaardagsfeestje of Kerstmis bijvoorbeeld, zoals je ook al kon lezen op mijn verhaal over Kerstmis. Als de kinderen naar verjaardagsfeestjes gaan krijgen ze ook soms chips bij de party tea of in de party bags, net zoals onze oudste zoon enkele weken geleden thuiskwam met zo een zakje kaaskoekjes.  Hij had er zo van genoten en toen probeerde hij het toch nog eens:

Zoon, heel lief:      ‘Mama, kan je alsjeblief eens van die kaaskoekjes kopen???’
Ik, heel geduldig:  ‘Ja hoor, als het nog eens feest is kan ik dat, dat weet je toch?’
Zoon, zuchtend:    ‘Ok dan, mama’

2 minuten later:

Zoon, heel enthousiast:  ‘Mama, mama, ik weet het, misschien kunnen we die koekjes zelf proberen te maken??’
Ik, twijfelend::                    ‘Hm, misschien, dat is wel een goed idee eigenlijk, hmm… Ok, dat is een eigenlijk een prachtig idee, ik vind het leuk dat je het zo bekijkt! Laten we dat proberen!’

Ik vond zijn redenering eigenlijk fantastisch. Hij kent me ondertussen wel, hij ziet me vaak bakken en hij had goed door dat de kans groter was dat ik ja zou zeggen als we ze zelf zouden maken. En ik kon dus ook geen neen zeggen. Dus, hij kreeg zijn zin en wachtte geduldig met het lege zakje op zijn kamer om dan de zelfgebakken koekjes erin te stoppen alvorens ze op te eten.

Enkele dagen later heb ik een recept gevonden op een andere blog, dat heb ik een klein beetje aangepast en onze jongste heeft mij bereidwillig geholpen terwijl de andere twee op school waren. Dat was heel gezellig, hij begint het ook al wel wat te kennen en te kunnen nu. Het feit dat we enkele vormpjes van zijn speeldeeg nodig hadden, maakte het nog leuker voor hem. Het is deeg is vrij stevig, dus het kneden ervan is goed om zijn vingers te versterken tegen dat hij volgend jaar ook naar school gaat en gaat leren schrijven!

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Healthy Homemade Cheesy biscuits

En het resultaat? Ja hoor, een groot succes! Ze pasten precies in het goed bewaarde zakje en we vonden ze allemaal heel lekker, heel knapperig en met een heerlijke kaassmaak. En ze zijn toch wat gezonder dan wat oorspronkelijk in het zakje zat, geen bewaarmiddelen, veel minder vet en op basis van volkoren bloem, dus wat meer vezels ook. Het is nog altijd een beetje zoals chips en dus niet voor alle dagen, maar voor af en toe als het een feest is als speciaal snackje of bij de aperitief.

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Healthy Homemade Cheesy biscuits

Deze koekjes zijn heel gemakkelijk om te maken, maar ze vragen wel een beetje tijd, vooral omdat het zo een kleine koekjes zijn.  Dus roep je best wat hulp in, iemand kan deeg uitrollen, iemand vormpjes uitsteken,… de taken kunnen gemakkelijk verdeeld worden en dan wordt het een gezellige boel!

Dit heb je nodig:

 • 200 gram volkorenbloem
 • 50 gram oude cheddar (of andere doormakende kaas, zoals belegen gouda bvb.)
 • 250 ml water
 • 1 el koolzaadolie
 • 2 el parmesan
 • 1 tl zout
 • 1/2 tl peper
 • bakspray

Zo ga je te werk:

 1. Breng alle ingrediënten behalve het water samen in een kom en meng goed. Voeg dan het water toe en meng tot het water opgenomen is. Blijf water toevoegen tot het deeg goed samenhangt, maar niet plakt.
 2. Deel het deeg in twee en rol de eerste helft van het deeg uit tot een hele dunne laag (ongeveer 2 mm). (Verspreid wat bloem over de plaats waar je het deeg gaat uitrollen en wrijf een beetje bloem over de deegrol)
 3. Steek de vormpjes uit het uitgerolde deeg. Wij gebruikten kleine vormpjes van het playdough, de cirkeltjes zijn ongeveer 2.5 cm diameter.
 4. Plaats de koekjes op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
 5. Prik verschillende keren in de koekjes zodat ze niet te veel rijzen tijdens het bakken.
 6. Leg op elk koekje een klein beetje fijn geraspte parmesan en spuit er een over met de bakspray. Dat geeft de koekjes een beetje extra glans en kleur als ze gebakken zijn.
 7. Bak de koekjes nu op 180 °C gedurende 20 minuten.
 8. Als de parmesan niet helemaal gesmolten is als de koekjes klaar zijn, kan je ze nog heel kort onder de gril plaatsen.  Houd ze heel goed in het oog, ik heb ze er slechts 20 seconden in gehad, dan begon de kaas verder te smelten. Iets langer en de koekjes werden te donker. Elke gril is anders, dus houd ze gewoon goed in het oog en wacht tot de kaas smelt en laat de koekjes niet te donker worden.

Succes! Ik hoor graag hoe ze bij jullie in de smaak vallen!

Healthy Homemade Cheesy biscuits

 

Advertentie

Een gedachte over “Hartige kaaskoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s