Verstoppen of niet verstoppen?

pasta

Gebruik jij ook wel eens de techniek van het verstoppen van groenten in een maaltijd? Je snijdt die groente die ze niet graag eten gewoon in hele kleine stukjes en dan stop je ze in de  saus bij de pasta bijvoorbeeld. Of je haalt snel even de mixer uit de kast voor die saus, dan zien ze de stukjes boosdoener niet, en dan eten ze het vast wel.

Ik heb dat ook wel eens gedaan gewoon omdat ik geen zin had in gezeur en gezaag en het gepruts en het vissen van stukjes uit de pasta.  Alleen, ik probeer altijd zoveel mogelijk op lange termijn te denken als het gaat over gezond eten en mijn kinderen. Ik wil ze aanleren graag gezond te eten, niet omdat het moet, maar omdat ze het zelf belangrijk vinden. Ik wil vooral dat ze ook gezond eten als ze zelf keuzes zullen moeten maken. In die visie lijkt verstoppen en mixen dus niet de beste optie.  Immers, als ze niet weten wat ze eten, hoe kunnen ze het dan leren waarderen?

Neofobie

Een andere reden is iets wat ik las over neofobie in een boekje ‘Smaakontwikkeling’ uitgegeven door Eetexpert. Kinderen met last van neofobie weigeren vaak eten omdat ze het niet vertrouwen, ze zijn bang van het nieuwe en onbekende. Ze willen heel zeker zijn van wat ze eten. Neofobie is heel typisch voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. Hoe ingewikkelder de maaltijd, hoe moeilijker dus voor zo een kind. Zelfs een gemixte saus kan dan problematisch zijn omdat ze geen idee meer hebben van wat erin zit, ze vertrouwen het niet.

Soepen en smoothies

Kruidige wortelsoep

Soepen en smoothies zijn grote uitzonderingen natuurlijk. Soepen worden vaak gemixt en smoothies zouden geen smoothies zijn als ze niet gemixt waren. Maar dan vertel ik er altijd exact bij wat er in zit, er zijn geen verrassingen en ik wil ze niet het gevoel geven dat ik ze erbij gelapt hebt. Ze moeten me 100 % kunnen vertrouwen. Ik denk dat hun dat kan helpen bij die neofobie, ik vertel echt wat er in zit.

smoothie

Als je iets gemixt op tafel zet, zoals een gemixte saus of soep, kan je misschien een bordje op tafel zetten met de ingrediënten voor ze gemixt waren. Zo kan iedereen duidelijk zien wat er precies in zit en kan er ook geproefd worden van de verschillende ingrediënten afzonderlijk.

Weer een reden om de kinderen te laten helpen

koken met kinderen   Gebakken rijst, de groenten

De kinderen meenemen om boodschappen te doen en laten helpen bij het koken helpen natuurlijk ook heel erg bij het leren eten. Zo kunnen ze heel goed zien wat er allemaal in de gerechten kan en hoe de maaltijd uiteindelijk tot stand komt. Ze kunnen ook proeven van de pure elementen. Enkele ideeën om de kinderen ook (bijna) helemaal zelfstandig te laten koken en bakken vind je op mijn pagina voor jonge chefs. Hopelijk komen er daar nog heel veel bij.

koken met kinderen

 

Verstoppen of niet verstoppen? Als het maar niet stiekem is!

Dus verstoppen of niet verstoppen?? Het kan wel denk ik, maar niet stiekem, niet als je verder denkt dan vandaag. Als je wil dat je kinderen echt leren goed te eten, vertel er dan bij wat je verstopt hebt. Laat het zien terwijl je aan het koken bent, laat ze helpen, of zet een bordje met de belangrijkste ingrediënten op tafel.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s