Gemarineerde kabeljauw met boontjes en sojascheuten

Black cod

Vrijdag visdag? Is dat bij jullie ook zo? Wij zijn er mee begonnen omdat het een traditie is in Engeland om op vrijdag fish en chips te eten. Als de kinderen warm eten op school krijgen, eten ze op vrijdag ook fish en chips. Eerst vonden ze dat fantastisch, maar het nieuwe is er nu een beetje vanaf en nu maak ik lunchpakketjes op vrijdag. Dus sindsdien maak ik thuis vis op vrijdag en regelmatig met één of andere soort van frietjes. Die frietjes kunnen vanalles zijn: pastinaak, zoete aardappel, gewone aardappelfrietjes in de oven,  diepvriesfrietjes in de oven of  polenta frietjes, dat heb ik ook eens geprobeerd.

Black cod

Deze keer eten we wel vis, maar geen frietjes, als dat maar goed komt… Ik denk het wel, want deze zwarte kabeljauw vinden ze heel lekker. Hier thuis noemen we hem ook wel ‘de vis van papa’.  Zijn recept is gebaseerd op de ‘Black Cod’ van Nobu, een gekend Japans restaurant in Londen. Het soort plaats waar je niet met het gezin gaat eten, wij toch niet, maar gelukkig brengt Pim er ideeën van mee naar huis en kunnen we op die manier eens mee proeven.

De kabeljauw zonder vel wordt gemarineerd in een saus op basis van, ja, je raadt het al, sojasaus.  Dat is onze grote zonde, want sojasaus bevat natuurlijk veel zout. We gebruiken nu wel de zoutarmere saus, maar dan nog, daar mogen we ook niet mee overdrijven… Verder heb je nog miso en mirin nodig, daarvoor moet je misschien wel even langs de Aziatische sectie in de supermarkt, of nog veel leuker naar een winkel met allemaal Aziatische producten, zoals een Japans, Thais of een Chinees winkeltje.

De vis wordt in moten in de marinade gelegd, best enkele uren zodat de smaak goed tot diep in de vis kan trekken, dan is hij op zijn best. Vandaag eten we er boontjes en sojascheuten bij. Soms eten we het met gebakken rijst, ongeveer zoals hier, maar dan zonder de broccoli en natuurlijk ook zonder de kippensaté.

Black cod

Wat  heb je nodig? (2 vol. en 3 jonge kinderen)

Voor de marinade:

 • 250 ml lichte sojasaus
 • 125 ml cup mirin
 • 1 sl miso
 • 1 kl suiker

Verder:

500 gram kabeljauw zonder vel
300 gram boontjes
300 gram sojascheuten

Zo ga je te werk:

 1. Breng al de ingrediënten voor de marinade in een klein kookpannetje en laat kort doorkoken en roeren tot de miso zo goed mogelijk opgelost is. Voeg de suiker toe en blijf  roeren. Giet dit mengsel door een zeef.  Laat het een beetje afkoelen en breng over in een potje met een deksel.
 2. Leg de vismoten voorzichtig in de marinade en met een lepel giet je een beetje van de marinade over de vis. Als het deksel op de pot staat kan je er ook zachtjes mee schudden of draaien zodat de vis volledig omringd is door de marinade.
 3. Laat de vis in de marinade nu enkele uren in de koelkast staan.
 4. Verwarm de oven op 200 graden.
 5. Maak de boontjes schoon en stoom ze gedurende ongeveer 8 à 10 minuten als je ze graag nog een beetje stevig knapperig wil, iets langer als je ze zachter wil.
 6. De sojascheuten bak je in de wok met een beetje olie en eventueel wat sojasaus.
 7. Leg de vis eerst kort onder de gril, draai hem om zodat hij langs beide kanten licht gebakken is. Plaats hem dan gewoon in het midden van de oven voor nog ongeveer 8 minuten. Je wil de vis net gaar (of zelfs nog net niet volledig gaar), maar niet te hard gebakken, want dan wordt hij droog.

Smakelijk! Hopelijk wordt dit bij jullie thuis ook zo een succes.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s