Amandel, cashew en kokoskoek met laagje chocolade

Amandel en kokoskoek met chocolade

Dit is nog eens een heerlijk tussendoortje basis van noten. Ze hoeven niet gebakken te worden, wel eventje opstijven in de koelkast.  Kokos, cashew en amandelen zijn de belangrijkste ingrediënten, het is dus een echte notenkoek. Dit recepten vond ik aan het begin van mijn zoektocht naar gezonde snackjes op de website van Super Healthy Kids. Ik heb ze sindsdien al vaak opnieuw gemaakt. Ze bewaren goed in de koelkast en zijn dus handig om klaar te hebben liggen als er snel snackjes nodig zijn om mee te nemen bijvoorbeeld.

Onlangs maakte ik ze voor het eerst met het laagje chocolade bovenop. Het is maar een heel dun laagje en met hele donkere chocolade, dus daar zit niet al te veel suiker in, maar het maakt het toch een beetje meer een echt koekje, of een ‘treat’ zoals ze het hier zo mooi zeggen. Hier is het trouwens Woensdag Chocodag, dus er mag wel wat chocolade op tafel vandaag!

Voor een gewone dag kan je ze natuurlijk zonder de chocolade maken, dat is sneller en een beetje soberder, maar nog altijd heel erg lekker en super gezond. Hier vind je een interessant artikel over de voedingswaarden van de verschillende soorten noten en welke noten de voorkeur hebben in verschillende omstandigheden.

Amandel en kokoskoek met chocolade

Als je amandelboter klaar hebt liggen en je laat de chocolade ervan af zijn deze koekjes in 10 minuutjes klaar, ze moeten dan wel nog eventjes in de koelkast. Anders, vind je bij het recept van de cake met amandelen, dadels en bessen de uitleg over hoe je de amandelboter kan maken, dat duurt ook ongeveer 10 minuten. Voor het laagje chocolade moet je nog ongeveer 10 minuten bijtellen voor het maken en ook een beetje voor de afwas… 

Amandel en kokoskoek met chocolade

Wat heb je nodig?

 • 80 gram gemalen kokos
 • 120 gram rauwe (niet geroosterde) amandelen
 • 135 gram rauwe cashew noten
 • 50 gram amandelboter
 • 3 sl ahornsiroop of honing
 • 2 sl water
 • 100 gram zwarte chocolade (hoog percentage cacao)

Zo ga je te werk:

 1. Doe al de ingrediënten behalve de ahornsiroop (of honing) water samen in de keukenrobot en laat goed mixen tot je een kruimelige massa hebt.
 2. Voeg dan de ahornsiroop of honing toe en mix die er goed onder.
 3. Voeg dan het water toe, een soeplepel per keer. Als de massa redelijk goed aan elkaar begint te plakken dan heb je genoeg. Na het aanduwen in je ovenschotel en tijdens het afkoelen in de koelkast plakt de massa nog verder en beter aan elkaar. Dus het mag nog wel een beetje kruimelig zijn als je stopt met water toevoegen.
 4. Breng dan je mengsel over in een met bakpapier bekleedde (oven)schaal. Ik gebruik een rechthoekige ovenschaal van 27 bij 21 cm.
 5. Druk het mengsel goed aan, dit kan met de blote hand, of door de flappen van het bakpapier die uitsteken naar het midden te plooien en daarop te duwen. Dat geeft een egaler effect vind ik.
 6. Smelt nu de chocolade in een klein warm badje, au bain marie dus. Breek de chocolade in stukjes in een porseleinen beker bijvoorbeeld en plaats die in een kookpot met gekookt water. Laat de chocolade zo rustig smelten. 100 gam chocolade is voldoende om een dun laagje chocolade over de hele koek te smeren. Als je liever een dikke, stevige laag hebt, kan je gerust het dubbel gebruiken.
 7. Als de chocolade helemaal gesmolten is giet je hem over je amandel en kokosmengsel. Smeer de chocolade snel en goed uit met een spatel voor een mooi gladde laag.
 8. Plaats de schotel voor minstens een uur in de koelkast tot de chocolade terug helemaal vast geworden is, als je zo lang kan wachten.
 9. Neem de schotel uit de koelkast. Je kan de ‘koek’ met de randen van het bakpapier gemakkelijk uit de schotel heffen.
 10. Snijd in koekjes in de maat en vorm van jouw keuze.

Smakelijk!

Amandel en kokoskoek met chocolade

Advertentie

Een gedachte over “Amandel, cashew en kokoskoek met laagje chocolade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s