Ben je al eens in een Chinees restaurant gaan eten? Heb je dan loempia gegeten? Of misschien ben je op de markt wel eens een kraampje tegengekomen dat loempia’s verkoopt? Dan kan je soms kiezen tussen wel 10 sausjes waarin je ze mag doppen. Je kan ze met kip, met garnalen, alleen groenten, pikant of niet pikant krijgen. En als je naar een Aziatisch land gaat zoals China, Indonesie, Vietnam, Maleisie, Thailand en waarschijnlijk nog vele anderen, kan je ze bijna elke dag eten.
Maar wist je dat je ze ook zelf kan maken, gewoon thuis. Het vergt een klein beetje handigheid, maar echt moeilijk is het niet. Ik heb geprobeerd ze hier thuis te maken met 2 meisjes van 7. Ik zeg geprobeerd, want ik mocht alleen maar raad geven, ze wilden alles helemaal zelf doen en dat is ook helemaal gelukt. Dus als je een beetje handige vingers hebt en veel zin om te koken, een mama of papa, oma of opa in de buurt om te helpen als het nodig is, dan zal het jou zeker ook lukken.
Wat heb je nodig?
Materiaal:
- spiraalsnijder (niet absoluut noodzakelijk)
- aardappelmesje
- grote kom
- bakpapier
- kleine kookpot
- snijplank
- maatlepels
- een oven
- bakkwast (zo een borsteltje om pannen in te smeren)
Ingrediënten voor 10 loempia’s:
- filodeeg: dat zijn van die hele dunne blaadjes deeg, je vindt ze in de meeste grote supermarken en zeker in een winkel met Aziatische voeding
- 1 grote wortel
- 2 lenteuitjes
- 150 gram gekookte rijstnoedels (ongekookt is dat ongeveer 120 gram)
- 200 gram sojascheuten
- 1 kippefilet
- 1 sl vissaus
- 1 kl sojasaus
- 1 kl sesamolie
- 1 blokje kippebouillon
- 1 ei
- een kommetje zonnebloemolie of lijnzaadolie
Zo ga je te werk:
Om de loempia’s te maken, bereiden we eerst de vulling. Als die klaar is gebruiken we het filodeeg om die vulling in mooie pakjes te verpakken en dat worden de loempia’s.
De vulling
Handen gewassen? Schort aan? Koksmuts op? Dan kan je eraan beginnen!
Begin met alle ingrediënten te verzamelen, dat is het handigste en zo weet je zeker dat je alles bij de hand hebt.
Als de rijstnoedels nog niet gekookt zijn, dan moeten die eventje gekookt worden, kijk op de verpakking voor hoe lang. Meestal is dat maar 3 of 4 minuten, ze zijn heel dun.
Snijd dan de kip in kleine stukjes. Breng water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Kook de kip gedurende ongeveer 5 minuten of tot ze gaar is. Hoe groter de stukjes hoe langer dat duurt. Laat de kip dan afkoelen.
Ondertussen kan je lenteuitjes fijn snijden en de wortel door de spiraalsnijder halen als je er een hebt. Dat gaat snel en geeft je van die mooie lange slierten. Anders kan je de wortels raspen met de grove rasp.
Als de kip afgekoeld is, scheur de stukjes dan met de hand in nog kleinere stukjes, zodat je fijne vezeltjes krijgt.
Nu kan je de rijstnoedels, de groeten en de kip beginnen mengen. Dat doe je best met de hand. Doe het grondig, maar voorzichtig zodat je het sap niet uit de sojascheuten perst.
Als alles goed gemengd is, voeg dan de sausen en de olie toe. Meng nog eens, maar deze keer misschien best met een vork, of 2 vorken, want de sausen kunnen pikken aan je handen.
Zo, de vulling is klaar. Nu kunnen we aan het echte werk beginnen!
Loempia’s rollen
Alvorens je begint met het leukste werkje, moeten er nog drie dingen gebeuren:
- Neem om te beginnen het ei en klopt het los in een klein kommetje. Leg ook de bakkwast klaar, want we gaan het ei gebruiken als lijm om de loempia toe te plakken.
- Neem 2 bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier
- Zet het kommetje met olie klaar, daarmee smeren we de loempia’s in net voor ze in de oven gaan.
Nu dan, om de loempia’s te rollen, begin je met een blaadje van het filodeeg voor je te leggen met een hoek naar jou gedraaid. Leg dan een beetje van de vulling bij die onderste hoek. Hoeveel precies hangt af van de grote van je blaadjes deeg en hoe groot je ze wil. Druk de vulling een beetje aan, zodat het een compact hoopje is.
Neem de onderste hoek vast en rol het blaadje deeg rond de vulling tot je bijna in het midden van je deeg bent. Probeer het goed vast rollen (een beetje zoals wanneer je een slaapzak terug in de zak probeert te krijgen). Breng dan wat van het losgeklopte ei op de bovenkant, dit is onze lijm.
Pooi nu de twee hoeken van de zijkanten naar binnen en druk aan.
Breng nu een beetje losgeklopt ei in de bovenste hoek en rol de loempia dan verder tot je de bovenste hoek ook goed kan vastplakken.
Breng de loempia’s nu over op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Was je bakkwast even uit en smeer dan de loempia’s in met de olie die je klaargezet hebt.
Plaats de bakplaten met loempia’s nu in de oven op 200 graden Celcius gedurende ongeveer 20 minuten. Vanaf 15 minuten ga je best af en toe eens kijken zodat ze zeker nergens aanbranden.
Serveer!
Hopelijk heb je na 20 minuten prachtige loempia’s uit de oven gehaald.
Serveer nu met een dipsausje. Wij hebben een rode zoet-zure chili-saus gebruikt en een kommetje met gesmolten pindakaas.
Laat je me weten of ze gelukt zijn? Een foto mag ook altijd natuurlijk!
Smakelijk!
Nog een kleine opmerking, als je liever niet teveel olie gebruikt, kan je voor een minder vette versie, het losgeklopte ei gebruiken om over de loempia’s te smeren, dat kan ook.
Voor een versie met meer olie, kan je ze ook in de friteuse bakken of in een pan met een dikke laag olie, maar dat is dan iets voor de mama’s en papa’s denk ik.
Another great recipe! The kids are reading over my shoulder and are already asking when we can make these. Beautiful photos too!
LikeGeliked door 1 persoon
Thank you S! You do know how to encourage me!
LikeLike