7 redenen om samen met je kinderen te koken

koken met kinderen

Ik ben een groot voorstander van het koken met kinderen, en dat is nog heel zacht uitgedrukt. Het is gewoon een fantastisch leermoment en een supergezellig samenzijn met de bonus van het eten op het einde. Hier een lijstje om in het achterhoofd te houden volgende keer als je samen met je kinderen kookt:

1.  Quality time

Samen koken is zoals samen iets maken waar ja nadien samen van kan genieten. Door het koken samen te doen, verandert een taak die toch moet gebeuren, plots is een heel gezellig moment, waarbij je samen iets bereikt en waarbij ook tijd is voor belangrijke babbeltjes.

2.  Leren over maten en gewichten

Bij het koken, komen altijd maten en gewichten kijken. Het is ook echt belangrijk dat het meten juist gebeurt bij het koken, anders lukt het gerecht niet. Dus het is een fantastische manier om meetkunde op een leuke manier in de praktijk te brengen. Dit helpt hen ook om een beeld te vormen van hoeveelheden en zo betere schattingen te maken van hun sommen op school.

koken met kinderen

3.  Leren koken

Door als kind mee te koken, leren kinderen iets wat ze voor de rest van hun leven nog zullen gebruiken. Eten zullen ze altijd doen en wat ze nu leren, vergeten ze niet meer. Het geeft hun ook het vertrouwen om later zelf meer te proberen in de keuken.

Koken met kinderen

4.  Leren eten

Meehelpen met koken, helpt om te leren eten. Als je zelf iets gemaakt hebt, er tijd en energie in gestopt hebt en er fier op bent, ben je veel meer geneigd om het ook op te eten of zeker te proeven. Het geeft je ook heel wat gelegenheden om te proeven nog voor het eten op tafel staat. Je kan  van alle ingrediënten afzonderlijk proeven en je weet heel goed wat er allemaal in zit. Je hoeft je geen zorgen te maken over iets wat er stiekem ingestopt is door iemand anders. En dat is belangrijk in het hoofd van een kind dat het moeilijk vindt nieuwe dingen te leren eten.

5.  Leren over duurzaamheid

Tijdens het koken kan je praten over waar de ingrediënten vandaan komen. Zijn ze met het vliegtuig naar hier gekomen of op de fiets? Welk fruit is in een verwarmde serre gekweekt en heeft dus veel energie gekost? Welke zijn seizoensgroenten? Welk fruit en welke groenten vind je deze maand op de markt, welke niet? Waarom? Welke vis is met uitsterven bedreigd?

6.  Leren over gezond eten

Tijdens het koken kan je ook praten over de voedingswaarden van wat er in het eten gaat. Waarom proberen we zo weinig mogelijk suiker te gebruiken? Waarom meer groenten en fruit? Waarom niet teveel vlees? Waarom alleen chips als het feest is? Als je er graag zelf over bij leert, kan je eens bijvoorbeeld eens kijken op de website van Nice, het voedingsinformatiecentrum.

7.  Rust!

Mijn man en ik hopen om zo snel mogelijk 1 maaltijd per week volledig door de kinderen te laten klaarmaken. Annabel Karmel schrijft in een van haar boeken dat haar kinderen elke vrijdagavond de volledige verantwoordelijkheid over het eten kregen. Dat wil ik ook, dat lijkt me fantastisch. Ze moeten dan samenwerken, overeenkomen en belangrijke verantwoordelijkheid dragen. En wij kunnen rustig toekijken, zalig lijkt me dat…

 

Zo ben je overtuigd? Voor ideeën over wat je kan koken met de kinderen klik snel door naar de pagina van Severien’s Kwizien voor de jonge chefs.

 

Advertentie

Een gedachte over “7 redenen om samen met je kinderen te koken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s