Cake met amandelboter, dadels en bessen

Cake met amandelboter

 

Dit is een recept dat ik al een hele tijd geleden op de website van Super Healthy Kids tegengekomen ben. Het is weer zo een lekker tussendoortje zonder boter en bloem, maar wel met noten en havermout en gezoet door de dadels. Het kan ook perfect als ontbijt.

Het is een heel goed tussendoortje voor kinderen (en volwassenen) die geen zuivelproducten gebruiken. Er zit geen boter of melk in, maar wel sesamzaden en amandelen. Beiden zijn rijk aan Calcium en dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling en behoud van gezonde beenderen en tanden. Als je geen melkproducten gebruikt, moet je extra opletten dat je genoeg van dit belangrijke mineraal binnenkrijgt.

Cake met amandelboter

Amandelboter kan je gewoon kopen, of je kan ze zelf maken. Zelf maken, duurt eventjes omdat je de noten ook eerst moet roosteren. Ik rooster mijn noten als ik er eens aan denk als ik de oven voor iets anders gebruik en dan zet ik ze weg in in de kast tot ik ze nodig heb. Zo duurt het bakken niet al te lang. Zelf de amandelboter maken is in ieder geval veel goedkoper en meestal ook puurder, zonder toegevoegde bewaarmiddelen en dergelijke.

Cake met amandelboter

Voor het fruit heb ik zoals je hieronder ziet rekening gehouden met verschillende voorkeuren in het gezin. Bosbessen voor de jongens, frambozen voor de meisjes en eentje zonder bessen ook nog. Ik heb bessen uit de vriezer gebruikt aangezien het winter en de bessen in de winkels nu veel te duur zijn en van veel te ver moeten komen. Zodra ze gebakken zijn, kan je geen verschil merken trouwens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cake met amandelboter

Dit heb je nodig:

 • 120 gram amandelboter
 • 15 dadels (ik gebruik meestal de kleine soort omdat die veel goedkoper zijn en ook lekker)
 • 40 gram havermout
 • 4 eieren
 • 2 sl sesamzaad
 • 2 sl gemalen lijnzaad
 • 1 kl vanille extract
 • snuifje zout
 • 1 kl bakpoeder
 • 150 gram bessen (vers of bevrozen)

Zo ga je te werk:

 1. Begin met de amandelboter te maken.  Spreid daarvoor de amandelen uit op een ovenschotel en plaats gedurende 10 minuten in de oven op 180 graden.
 2. Laat de amandelen dan eerst afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, kan je de amandelboter maken. Breng ze over in de keukenrobot en laat goed mixen. Als het niet meer goed draait, moet je er eens met de lepel doorroeren en dan verder mixen. Dit kan ongeveer 10 minuten duren, maar eerder minder. Mix verder tot je een massa hebt die aan elkaar kleeft en je de olie een beetje ziet vrijkomen.
 3. Breng de amandelboter tijdelijk over naar een bord of kommetje en breng dan de dadels naar de keukenrobot. Laat deze ook goed mixen tot je een bolvormige massa hebt. Als je heel droge dadels hebt kan je een soeplepel water toevoegen, bij zachte dadels is dat niet nodig.
 4. Voeg dan alle andere ingrediënten en ook de amandelboter toe en mix alls goed door elkaar.
 5. Bekleed een ovenschotel met bakpapier en breng het deeg over in de ovenschotel.
 6. Verdeel de bosbessen en/og frambozen over de cake en duw ze er lichtjes in.
 7. Plaats in de oven gedurende 30 minuten op 180 graden.

Smakelijk!

 

Advertentie

2 gedachtes over “Cake met amandelboter, dadels en bessen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s