Muffins met banaan en kokos

Muffin met havermout, kokos e banaan

Deze week werd het tijd dat ik nog eens een nieuwe snack maakte voor de kinderen, ze hadden blijkbaar nood aan variatie. Ik heb eens rondgekeken in de keuken en eens gekeken op mijn favoriete foodblogs en toen heb ik twee recepten door elkaar gemengd. Het eerste recept is dat van de havermoutmuffins van Pauline’s Keuken. Het tweede recept dat ik gebruikte is dat van de kokosmuffins van Cookie and Kate. Ik vond de muffins van Cookie and Kate er zo mooi en smakelijk uitzien, dus die wilde ik maken. Maar ik gebruik liever havermout dan bloem in snacks omwille van de lage glycemische index. De muffins van Pauline’s Keuken waren met havermout gemaakt. Bovendien had ik die vroeger al gemaakt en die waren al heeeeeel lekker.  Dus het nieuwe recept is een kindje van deze twee.

En joepie,  ze hadden succes.  Oef! Ik heb ze meegenomen toen ik de kinderen ging afhalen. De eerste van preschool, dan bij de blokfluitles, de andere bij de voetbal. Daar moeten we altijd een tijdje wachten in de koude. Iedereen heeft dan wel honger natuurlijk en we hadden plots heel wat geïnteresseerden rond ons toen ik de muffins boven haalde. Er zelfs een naam voor gevonden door een andere mama: ‘Cananas’, een Engelse naam dus weliswaar. Kananen in het Nederlands klinkt toch niet goed vind ik precies…

Muffins met havermout, banaan en kokos

Deze en andere gezondere muffins zijn ideaal als snackje tussendoor, maar ook als ontbijt of om mee te nemen bij de boterhammen. Ik maak hier 6 ‘packed lunches’ per week en dat is niet altijd gemakkelijk. Het moeilijkste eraan is dat er altijd vergeleken wordt met wat de anderen in hun packed lunch zitten hebben: ‘Iedereen krijgt chocolade bij zijn boterhammen mama, echt iedereen. En de meesten ook nog een zakje chips, echt waar!’ Een zakje chips bij de boterhammen is heel gewoon hier, bij volwassenen en bij kinderen, zelfs in pre-school, bij de 3-jarigen. De eerste keer dat ik dat zag in de crèche wist ik niet wat ik zag, maar nu weet ik dus dat dat heel gewoon is. Alhoewel de trend om gezond te eten er hier ook wel in zit, dus ik  hoop dat ik die klachten niet al teveel meer moet horen in de toekomst…

Terug naar de muffins dan.  Ik heb een beetje honing toegevoegd zoals in het recept van Cookie and Kare, maar de 2 bananen geven ook al flink een zoete smaak. Dus als het niet zo zoet hoeft, kan je zeker eens proberen zonder de honing. Ik was een beetje toegeeflijk voor de kinderen deze week, zij vinden het toch altijd nog lekkerder als het iets zoeter is.

Het recept is echt super simpel en heel snel, echt iets wat de kinderen zelf kunnen maken als ze er zin in hebben. Je vindt een aangepaste versie van het recept op de pagina voor jonge chefs.

muffin met kokos en banaan

Dit heb je nodig voor 12 kleine muffins:

2 rijpe bananen
2 eieren
100 gram havermout
1.5 kl bakpoeder
50 gram gesmolten kokosolie (of eventueel een andere olie zoals koolzaadolie, zonnebloemolie of een neutrale olijfolie)
50 gram gemalen kokos
2 sl honing
1 sl citroensap

Zo ga je te werk:

  1. Gooi gewoon alles samen in de keukenrobot en laat goed draaien.
  2. Smeer of spuit de cupcakehoudertjes op de cupcake bakplaat in met olie
  3. Vul de cupcakehoudertjes dan ongeveer drie kwart vol.
  4. Voor de afwerking kan je er nog wat gemalen kokos bovenop strooien. Ongeveer 1 koffielepel per muffin. Eventueel nog een snufje kokossuiker of bruine suiker.
  5. Omdat de muffins de eerste keer er nogal bleek uitzagen, dat is door de kokosolie, heb ik er deze keer met de oliespray opgespoten en nu zijn ze veel mooier goudbruin.
  6. Bak gedurende 20 minuten op 180, of tot er niks meer aan de prikker blijft hangen als je erin prikt.

Smakelijk! Laat je weten wat je ervan vindt?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s