Veggie burger met rode biet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hever Castle Hever Castle Hever Castle

Het idee om een veggieburger van rode biet te maken kreeg ik een hele tijd geleden al. We waren voorbije zomer in de cafetaria van Hever Castle, hier in Kent. Hever Castle is het kasteel dat Koning Henry VIII liet bouwen voor zijn tweede en bekendste vrouw, Anna Bolleyn, die hij later liet onthoofden. Het is een heel mooi kasteeltje met een belangrijke geschiedenis.  Het heeft ook een prachtig domein. De tuinen zijn buitengewoon, vooral in de lente als alle rozen in bloei zijn is echt geweldig mooi. Daarnaast is er ook een speeltuin en twee doolhoven. Een klassiek doolhof van taxus struiken gemaakt, maar ook eentje dat water sproeit als je niet oppast, superleuk dus op een warme dag! In de zomer kan je er naar riddertornooien gaan kijken en naar de prinsessenschool, het is echt prachtig. Als je eens op vakantie komt in Kent, zeker met kinderen, mag je dit dus zeker niet missen. Houd het programma in het oog want de activiteiten die ze organiseren zijn meer dan de moeite!

veggie burger rode biet

En in het geval van Hever Castle is zelfs de cafetaria de moeite. We nemen wel vaak een picnic mee, want het is zalig om te picnic-en op de grote grasvelden rond het kasteel. Maar de laatste keer dat we gingen, hebben we in de cafetaria gegeten. Het kindermenu van de dag was een rode bietenburger met polenta frietjes. Dat vond ik echt super, geen sausages en mash of fish en chips, zelfs geen pasta! Jammer genoeg vonden onze kinderen het idee toch een beetje gek en kozen ze iets anders. Ik heb gelukkig wel een rode bietenburger kunnen proeven en ik vond het heel lekker, en die rode kleur is toch zo mooi.

veggie burger rode biet

Dus nu heb ik uiteindelijk zelf ook rode bieten burgers gebakken. En eerlijk gezegd, ze mogen ook best wel gezien worden… Rood zijn ze in ieder geval.

Ik heb er geen polenta-frietjes bij gebakken, maar wel frietjes van pastinaak en van zoete aardappel. Zoals bij elke burger is er wel een beetje werk aan, maar deze zijn echt niet moeilijk.  De frietjes en de burgers kunnen tegelijk gebakken worden in de oven.

veggie burger rode biet

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
3 kleine rode bieten
180 gram gekookte millet (ongeveer 80 gram ongekookt)
1 ei
1 sl olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
2 sl broodkruimels
1 sl flax
1 sl gesmolten kokosolie
2 sl citroensap
een beetje gedroogde chili naar smaak
1 kl zout

voor de avocado-saus:
1 rijpe avocado
1 handvol verse peterselie
3 jalapeños
2 sl citroensap
1 teentje knoflook (geperst)
1/2 kl komijn
1/2 kl gemalen korianderzaad
1/2 kl zout
3 sl olijfolie

veggie burger rode bietveggie burger rode biet
Zo ga je te werk:

 1. Snijd de rode bieten in blokjes. In een kommetje  giet je er een soeplepel olijfolie over en je schudt het kommetje een beetje zodat de blokjes blinken van de olie.
 2. Leg de bietenblokjes op een ovenschotel en bak ze gedurende 30 minuten op 175 graden.
 3. Ondertussen kan je de avocado-saus maken. Daarvoor gooi je gewoon al de ingrediënten samen en in de mixer.
 4. Als de rode bietenblokjes klaar zijn, kan je de mix voor de burgers beginnen maken. Mix de blokjes een beetje fijn, maar niet tot je een moes hebt. Je hebt nog wat textuur nodig voor de burgers.  Ik mixte tot ik ongeveer de structuur van grof geraspte wortels had.
 5. Voeg dan al de andere ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar, best met de hand of met een lepel, niet met de mixer.
 6. Je kan dan de burgers met gewoon met de hand vormen.  Als je een ring hebt met de juiste maat, is het wel gemakkelijker. Die ring leg je dan op de bakplaat (best van bakpapier voorzien) en je vult de ring tot je een burger hebt van ongeveer 4 cm dik. Druk het mengsel goed aan en haal dan de ring van de burger af. Verdeel je mengsel zo over 4 burgers.
 7. Voor de frietjes van pastinaak en zoete aardappel snijd je de frietjes en dan blancheer je de frietjes eerst enkele minuten. De zoete aardappel heeft dat minder nodig dan de pastinaak, maar het versnelt het bakken in de oven. 4 minuten voor de pastinaak en 2 minuten voor de zoete aardappel in het kokende en licht gezouten water is voldoende.
 8. Laat de frietjes dan even uitlekken.  Breng ze dan over in een kommetje waar je wat olijfolie, peper en zout toevoegt.  Gooi de frietjes een beetje door elkaar zodat de olijfolie en de peper en het zout zich goed verspreidden.
 9. Breng dan de frietjes over op een bakplaat.
 10. Plaats de frietjes en burgers gedurende 30 minuten in de oven op 200 graden. Draai de frietjes regelmatig eens om en draai ook de burgers na een kwartiertje.

 

Advertentie

7 gedachtes over “Veggie burger met rode biet

  1. Millet is een zaad en dus glutenvrij, het is ook rijk aan belangrijke nutriënten, o.a.magnesium. Het lijkt een beetje op couscous als het gekookt is. Ik had er al eens over gelezen toen ik over glutenvrij koken aan het lezen was en toen kwam ik het tegen als er een Poolse week was in de Lidl. Als je dat niet in huis hebt of moeilijk kan vinden, kan je het gemakkelijk vervangen door quinoa, zelfde hoeveelheid en ook eerst gekookt. Succes ermee!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s