Chips van zoete aardappel

Follow my blog with Bloglovin

Chips van zoete aardappelen

Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Wij wensen jullie het allerbeste voor 2016 vanuit Severien’s Kwizien!

Ik ben maar pas enkele maanden bezig met deze blog, dus ik heb nog heel veel te koken, te schrijven en te fotograferen, plannen bij de vleet dus!  Ik hoop ook veel te leren en te schrijven over hoe kinderen leren eten en op die manier moeilijke etertjes te helpen te leren genieten van gezond eten zodat we allemaal lekker, gezellig en gezond samen kunnen eten in 2016!

Dit is de eerste post van 2016, dus we blijven nog heel eventjes in de feesten hangen met een post over chips. Inderdaad, weer chips, maar deze keer zelfgemaakt, van zoete aardappelen.

Nu we terug thuis zijn, is het ook weer onze beurt om feestjes te organiseren en dat hebben we gisteren op Nieuwjaarsdag gedaan met weeral zoveel mogelijk gezond.  Zo zag een deel van de aperitief eruit:

gezonde aperitief

Wat je niet ziet: de bubbels, krabsla, lompviseieren, broodstokken, ansjovis en nog meer olijven. En dan was er de chips van zoete aardappelen natuurlijk! Die waren zo lekker, echt iedereen vond ze lekker en we waren met 10, 4 volwassenen en 5 kinderen tussen 3 en 7. Die moest ik dus absoluut met jullie delen, zeker na de vorige 2 posts over chips!

Wat heb je nodig:

Voor een mooi gevulde kom chips:
4 vrij grote zoete aardappelen
olijfolie
peper
zout
paprika

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de aardappelen in fijne schijfjes. Als je een mandoline hebt, kan je die misschien gebruiken. Ik heb die niet en heb ze met de hand gesneden, want voor de keukenrobot waren de aardappelen te groot. De schijfjes krimpen sterk als ze gebakken worden, dus maak ze niet kleiner dan nodig, maar wel zo dun mogelijk (ongeveer 1 tot 1.5 mm).
  2. Breng de schijfjes samen in een grote kom, voeg olijfolie, zout, peper en paprika toe. Voor 1 zoete aardappel gebruikte ik 2 soeplepels olie en 4 keer stevig draaien met de zoutmolen. Als je fijn zout gebruikt, gebruik dan ongeveer 1/4 koffielepel zout en voeg ook nog evenveel fijn gemalen peper en paprika toe. Die hoeveelheden pas je best aan naar smaak, maar gebruik niet meer zout dan nodig.
  3. Als de chips goed gemengd zijn met de olie en de kruiden kan je ze netjes op bakplaten leggen. Leg de schijven dicht bij elkaar, maar niet op elkaar. Ze krimpen, dus als ze elkaar net raken is er geen enkel probleem.  Bak ze gedurende een uur, tot een uur en 10 minuten op 120 graden. En ze zijn klaar. Als je de chips met de hand gesneden hebt, moet je misschien een beetje sorteren, de dikke schijfjes moeten langer bakken dan de dunne. De dunne moeten dus sneller uit de oven.
  4. Je eet deze chips best onmiddellijk op als ze gebakken zijn of net afgekoeld, dan zijn ze op hun best.

2de methode:

  1. Je kan deze chis van zoete aardappel ook in de microgolf oven bakken, wist je dat?
  2. Plaats de chips met olie en kruiden daarvoor op de glazen microgolf plaat, of een andere schotel die de microgolf oven verdraagt.
  3. Op 800 watt, bakte (of moet ik zeggen kookte?) ik de chips eerst 3 minuten, dan liet ik ze even rusten en dan nog eens 3 minuten. Naar gelang de sterkte van de microgolf oven en dikte van de aardappelschijven moet je de tijden misschien een beetje aanpassen.
  4. Het nadeel aan de microgolf oven was voor mij dat ik niet zoveel chips tegelijk kon bakken.

Ik hoop dat jullie ze even lekker vinden als wij.  Smakelijk!!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s