Het is Kerstmis! Moet het dan ook nog gezond, mama?

kerstboom en chips

Binnen enkele dagen is het Kerstmis. De kinderen zijn al weken aan het aftellen. We hebben een kalender waar elke dag die ons dichter bij Kerstmis brengt zorgvuldig doorstreept wordt. Dat werkt, want zo hebben we niet elke ochtend hetzelfde drama als er ontdekt wordt dat het nog altijd niet Kerstdag is, zoals ik net van een andere mama hoorde…

De belangrijkste zaken waarvoor afgeteld wordt bij ons thuis zijn deze:

 1. naar België gaan en dus familie en vrienden zien
 2. chips eten
 3. cadeautjes krijgen (misschien ook geven)

Ja, ik denk wel dat chips eten op 2 staat, gemiddeld genomen dan toch. Ik zie het al weer zo voor me, als de chips op tafel komt, vliegen die van ons erop, ik probeer ze een beetje in toom te houden. Als er echt niet tegen in te gaan valt, klaag ik gewoon een beetje zodat iedereen weet dat ik dat niet leuk vind. Verder probeer ik de schade aan het interieur door vettige vingers te beperken.

Tegen dat de hoofdmaaltijd op tafel komt zitten hun buikjes eigenlijk al vol en hoeft het allemaal niet echt meer, maar ze doen wel hun best omdat van hen verwacht wordt. En dan tegen dat het dessert eraan komt, kan de portie weer niet groot genoeg zijn. Nu vraag ik me de laatste tijd af, is dat een probleem of is dat normaal, is dat nu eenmaal feesten voor kinderen?

Wat wil ik eigenlijk? Misschien overdrijf ik, maar ik vind het zo leuk als ze mee genieten van de fijnere en meestal ook gezondere hapjes, het soort eten dat niet alle dagen op tafel staat. Ok, oesters hoeft nog niet, maar met Kerstmis is er meestal zoveel speciaals op tafel waar de oma’s, opa’s, tantes en nonkels zo hard aan gewerkt hebben. Ik wil graag dat ze dat leren appreciëren, er dankbaar voor zijn. Het is toch veel te jammer om die te laten staan en je buik vol te stoppen met chips.

Anderzijds, voor mij is dat soort genieten een deel van het feest, maar misschien is de chips en het ijsje het feestelijke voor de kinderen en moet ik ze dat niet willen afnemen. Omdat ik niet goed wist wat ik nu eigenlijk zou willen wat ze doen, heb ik een groot kerstdiner interview georganiseerd. Dit waren de vragen:

Het grote kerstinterview

 1. Kijk je uit naar Kerstmis? Waarom? Geef de drie belangrijkste redenen waarom je uitkijkt naar Kerstmis en in volgorde van belang voor jou. Liefst ook telkens waarom.
 1. Kijk je uit naar het eten met Kerstmis? Waarom?
 1. Wat denk je dat je gaat eten?
 1. Als je zelf mocht kiezen wat er op tafel kwam bij Kerstmis wat zou je dan kiezen voor:
 • Aperitief:
 • Voorgerecht:
 • Hoofdmaaltijd
  • groenten:
  • vlees of vis:
  • rijst/aardappelen/pasta:
 • Nagerecht:
 1. Is er iets wat met Kerstmis altijd op tafel komt wat je echt niet lekker vindt?
 1. Denk je dat je dit jaar met Kerstmis iets gaat proberen wat je anders altijd laat liggen of niet aanraakt, gewoon omdat je nu een jaartje ouder bent? Wat zou dat dan kunnen zijn?

Dit bleek  heel interessant te zijn, niet alleen puur voor het resultaat, maar het was een goede aanleiding voor zichzelf om er ook eens over na te denken, wat vind ik nu eigenlijk echt lekker en feestelijk? Het had een beetje hetzelfde effect als de proefbordjes, ze probeerden ook alle gezonde dingen op te sommen die ze lekker vonden, omdat ze daar fier op zijn. Alhoewel de jongste als dessert wel koos voor chips en een boterham met pindakaas,… was ik toch blij dat er niet overal chips bij stond. Desalnietemin, bij alledrie kwam het toch meer dan eens voor, dus chips is echt wel een deel van het feest voor hen.

Ik heb ook aan enkele vrienden in de buurt gevraagd of ze het interview wilden afnemen bij hun kinderen en ze vonden het ook allemaal een heel nuttig en leuk gebeuren. Een van de kinderen (4 jaar) dacht bijvoorbeeld dat de hoofdmaaltijd met Kerstmis een ei zou zijn… Die jongen zou anders nogal verrast zijn! Onder de groteren waren er toch heel wat bereid dit jaar iets te proeven wat ze anders nooit proberen.

Ik heb het gevoel dat zonder ik heb moeten preken onze kinderen nu een beetje voorbereid zijn.  Hopelijk appreciëren ze de feestelijke maaltijden die ons te wachten staan een beetje meer. Wat ik verschrikkelijk  zou vinden bijvoorbeeld is dat ik nadat er een prachtig gerecht werd opgediend, van een van mijn kinderen zou horen: “Ik lust dat niet, ik wil een boterham!”

Ze hebben hun formulier ook nog gebruikt om aan hun grootmoeder te vertellen wat ze allemaal graag zouden eten en die was ook blij met de informatie, want ze wil niet liever dan iets geven wat ze lekker vinden, maar geen boterhammen met choco op Kerstmis!

Ik denk ook dat ik zelf beter weet ik wat ik wil. Ik wil dat ze genieten van het feest op hun manier, van de cadeautjes, van het samenzijn met de familie en van het eten, ook van de chips. Maar ik wil dat ze hun lijstjes in hun achterhoofd houden en alles wat op tafel komt goed bekijken en in overweging nemen om het te proeven. Eet je graag gerookte zalm, dan kan je toch echt wel dat chique aperitiefhapje met gerookte zalm en die nieuwe kaas eens proberen. Ik wil dat ze openstaan voor al het lekkers en hier en daar iets nieuws en vreemds durven proberen, misschien omdat een van de ingrediënten ervan op hun lijstje staat. Ik wil dat ze goed kijken en dan pas kiezen. En ik wil dat ze dank u zeggen!

Ik ben benieuwd of de lijstjes effect zullen hebben. Nog een paar dagen en dan zullen we het zien… Morgen vertrekken we naar België en we kijken er allemaal heel erg naar uit!

Advertentie

5 gedachtes over “Het is Kerstmis! Moet het dan ook nog gezond, mama?

 1. Hey Severien … Knap idee, de grote Kerstmis enquete … Ik probeer ook maximaal per gerechtje zo gezond mogelijk te koken, wens jullie ee goede overtocht morgen … And don’t worry : we gaan genieten van Kerst 2015 ! Tot vrijdag !!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is logisch dat je je kinderen wat nieuwe dingen wilt laten proberen, want ik weet dat mijn mama da vroeger ook altijd probeerde. Naarmate ik ouder werd, ben ik ook zelf dingen beginnen proeven, die je in het begin niet super vindt, maar uiteindelijk blijkt dat toch niet zo slecht te zijn. Ik zou vooral wat geduld hebben, uiteindelijk komen ze er wel en een beetje zagen kan nooit kwaad 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s