Rode kool op grootmoeders wijze, of toch bijna

rode kool

Ik eet heel graag rode kool, en ik heb dat altijd graag gegeten en vooral  de rode kool die we thuis regelmatig aten. Maar ik had aanvankelijk eigenlijk geen idee hoe ik ze zou moeten klaarmaken. Daarom had ik een tijdje geleden het geniale idee om ze klaar te maken als mijn ouders hier op bezoek waren. Dan kon ik mijn mama vragen hoe ik dat het beste deed. Uiteindelijk heb ik vooral gekeken en heeft zij ze gemaakt, maar sindsdien heb ik ze nog enkele keren zelf gemaakt want het was een groot succes, ook bij de kinderen.

Vandaag heb ik ze opnieuw gemaakt, het voelt wel als lente buiten, maar het is toch december, dus tijd voor winterkost.  Ik heb wel een kleine aanpassing aangebracht aan mijn mama’s recept, of wat nu dus het ‘recept op grootmoeder’s wijze’ is geworden. Omdat ik probeer zoveel mogelijk zonder suiker te bakken en zeker te koken, heb ik naar een alternatief gezocht voor de  aalbessenconfituur die zij gebruikt.  Ik wilde iets mooi rood, maar zonder suiker en daar vond ik in de koelkast enkele rode bieten. Die geven een mooie rode kleur!  Een kilo appels is voldoende om het voldoende zoet te hebben, dus de suiker van de confituur was echt niet nodig.

Rode kool

Zo krijg je een heel gezond gerecht. Rode kool bevat heel veel water, veel vezels, vitamine en mineralen. Net als de andere koolsoorten wordt ze aangeprezen voor de antioxidanten en zou goed zijn voor een hele rij aan kwalen en bovendien goed voor de lijn.  Als je echt bezorgd bent over je gewicht kan je natuurlijk wel best de spekblokjes er uitlaten. Dan is het echt puur gezond. Ik houd ze erin om zoveel mogelijk het originele recept te behouden en ik heb die smaak stiekem ook wel graag.

appels

Het is echt niet moeilijk, de kool moet alleen een tijdje stoven, dus je hebt wel wat tijd nodig. Om het stoven te versnellen kan je de kool eerst eventjes blancheren.  Dat helpt de kool ook gemakkelijker te verteren als je daar last van moest hebben.

Dit heb je nodig:

1 rode kool
1 kg appels
1 soeplepel azijn
2 sjalotten
100 gram spekblokjes
2 kleine of 1 grote gekookte rode biet(en)
een beetje olijfolie
snufje zout

rode kool

Zo ga je te werk:

 1. Snijd de kool in reepjes en snijd die reepjes best ook nog eens in 2 of 3.
 2. Versnipper de sjalotten in stukjes, maar niet te fijn zodat ze niet te snel aanbakken.
 3. Als je het proces wil versnellen of bang bent dat de kool te moeilijk verteert, blancheer de gesneden kool dan gedurende ongeveer 5 minuten. Giet dan het water er af.
 4. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot en bak de sjalotten zachtjes aan.
 5. Voeg dan de kool toe samen met de soeplepel azijn en een klein beetje water.
 6. Laat nu rustig stoven, roer regelmatig en voeg klein beetjes water toe als het te droog wordt.
 7. Als de kool bijna bijtgaar is, voeg dan de appels en de gebakken spekblokjes toe.
 8. Laat nu rustig verder garen tot de appels ook helemaal mals zijn.
 9. Rasp de rode biet met een fijne rasp en voeg dit toe aan de rode kool. Laat de rode biet nog eventjes mee stoven tot ze helemaal in de massa opgaat en zijn mooie rode kleur afgeeft.
 10. Breng eventueel nog op smaak met een beetje zout.
 11. Je kan gerust een deel invriezen, want 1 rode kool is nogal veel.

rode kool

Advertentie

3 gedachtes over “Rode kool op grootmoeders wijze, of toch bijna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s