Heerlijk pittige gingerbread mannetjes

Gingerbread man

Speculaas en peperkoek in Vlaanderen en Nederland, pain d’épice in Wallonië en Frankrijk , pfefferkuchen en lebkuchen in Duitsland en Oostenrijk, dat is gingerbread in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.  Ze lijken allemaal op elkaar, maar er zijn eindeloos veel varianten  op het recept. Wat hebben ze dan gemeenschappelijk? Dat zijn vooral de kruiden:  kaneel, kruidnagel, gember, peper en een beetje zout. Ze zijn ook meestal met bruine suiker gemaakt of anders met honing en soms wordt ook siroop gebruikt.

Hier in Engeland vind je gingerbread vooral onder de vorm van gingerbread men.  Dat zijn van die kleine mannetje wiens gezicht en knoopjes van het jasje vaak met snoepjes of glazuur gemaakt worden.  Je vindt ze het hele jaar door en worden vooral voor kinderen verkocht, misschien om wille van het klassiek geworden verhaal van de Gingerbread Man.  Dat gaat over een gingerbread mannetje die levend wordt en wegloopt van de vrouw die hem gebakken heeft.

Gingerbread man

Door de vorm en de naam had ik eigenlijk nooit het verband met peperkoek en speculaas gelegd tot ik begonnen met er zelf te bakken.  De recepten leken verbazend sterk op elkaar!  Plots viel me dan ook op dat in de kerstperiode je overal kleine huisjes verschijnen, de gingerbread houses. En dat is natuurlijk hetzelfde als een peperkoeken huisje bij ons, een gewoonte die eigenlijk uit Duitsland afkomstig is. Ze worden vooral met wit glazuur versierd, maar ook wel met snoepjes. Ze zien er vaak echt prachtig uit!

Ik ben op zoek gegaan naar een feestelijke maar toch relatief gezonde versie van de gingerbread men en daarvoor was ik weer bij Cookie and Kate uitgekomen.  Ik heb haar recept gebruikt en alleen de melasse (siroop) vervangen door honing. Voor de afwerking, het gezichtje en de knoopjes heb ik  glazuur gebruikt. Het gezondere aan het recept is dat ze volkoren bloem gebruikt in plaats van gewone witte bloem, kokosolie in plaats van boter en kokossuiker in plaats van bruine suiker.

Het resultaat was een succes, het zijn hele pittige koekjes, de kruiden geven deze koekjes zo een sterke winterse smaak. De dozen die de kinderen meegenomen hebben naar school voor de kerstmarkt en het kerstfeestje zijn leeg gekomen, dus ook daar was het een succes!  Ze zijn ook helemaal niet moeilijk te maken, het moeilijkste is de tel bij te houden bij het tellen van de koffielepels kruiden… Het deeg is heel vast en makkelijk uit te rollen. Tenslotte is het niet zo maar snoep, kaneel en gember zijn heel goed voor ons.  Ook de honing heeft zijn kwaliteiten, tegenwoordig vind je honing zelfs vaak tussen de superfoods, als je maar degelijke honing gebruikt, hoe puurder hoe beter.

Dit heb je nodig:

300 gram volkoren bloem
2 tl gemberpoeder
2 tl kaneel
0.5 tl zout
0.5 tl fijn gemalen peper  (of minderen tot 1/8 tl als je niet te straffe smaak wil)
0.5 tl bakpoeder
0.5 tl baking soda
125 gram honing
60 gram kokossuiker
100 gram kokos olie
1 ei

Voor het glazuur:
sap van een halve citroen
100 gram bloemsuiker

Zo ga je te werk:

  1. Meng alle droge ingrediënten onder elkaar.
  2. Doe de kokosolie en honing samen in een beker en verwarm in de microgolf oven of au bain Marie tot de olie gesmolten is. Meng dan dit mengsel en het ei tussen de droge ingrediënten en kneed goed tot je een vrij vast geheel hebt. Plaats dit enkele uren in de koelkast.  Net als bij speculaas is het goed als je het deeg een hele nacht kan laten rusten. Zo kunnen de kruiden hun smaken goed afgeven.
  3. Rol het deeg dan uit tot ongeveer een halve centimeter en steek de mannetjes, of andere figuren uit. Plaats de figuurtjes op een ingevette bakplaat, of op bakpapier.  Voor het uitrollen spreid je best wat bloem uit op de tafel en wrijf wat bloem op de deegrol. Draai je deeg af en toe om zodat het niet aan de tafel begint te plakken en duw niet te hard op de rol als je rolt, beter zacht en een beetje trager.
  4. Bak de koekjes gedurende 10 minuten op 180 graden. Als je ze uit de oven haalt zijn ze dan nog een beetje soepel, maar als je ze laat afkoelen worden ze nog steviger. Ze zijn het lekkerst als ze stevig zijn, maar toch nog een beetje zacht aan de binnenkant.
  5. Het glazuur breng je best pas aan als de koekjes goed afgekoeld zijn.
  6. Om het glazuur te maken neem je ongeveer 100 gram bloemsuiker en dan voeg je geleidelijk citroensap toe terwijl je goed roert. Als het galzuur redelijk stijf wordt, als de ribbels van het roeren nog traag wegtrekken als je de lepel eruit haalt, heb je genoeg citroensap toegevoegd.
  7. Doe het glazuur in de spuitzak en breng versieringen aan naar eigen smaak.

 

Advertentie

2 gedachtes over “Heerlijk pittige gingerbread mannetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s