Macaroni met kaassaus, spinazie en tonijn

Macaroni Cheese

Macaroni met kaassaus, spinazie en tonijn is een van de vele varianten op een van de standaardgerechten voor kinderen in Groot-Brittanie: ‘Macaroni Cheese’ noemen ze het hier. Het is een van die gemakkelijke gerechten die echt bijna elk kind lekker vindt, net zoals ook ‘sausages and mash’. Dat zijn worstjes met aardappelpuree en in de meest klassieke vorm ook nog met baked beans, dat zijn van die witte bonen in een gesuikerde tomatensaus uit blik.

Spinazie

Macaroni Cheese is daarom ook een van de gerechten die je als mama kan maken als er een kindje op bezoek komt en je wil er zeker van zijn dat het vriendje ook kan meegenieten van de maaltijd. Aangezien woensdagnamiddag hier niet vrij is, worden de speelpartijtjes na school geregeld en dan moet er dus ook gegeten worden.

Macaroni Cheese met spinazie, tonijn en tomaat

In zo een geval maak ik soms deze ‘Macaroni Cheese’. In zijn eenvoudigste vorm, met pasta en kaassaus alleen, zit daar behalve wat calcium (en veel calorieën) niet zo heel veel in dat goed voor ze is. Daarom voeg ik er nog spinazie bij, tonijn uit blik en gegratineerde tomaten bovenop. Zo blijft het ‘Macaroni Cheese’, maar er zit vette vis in met een portie omega-3, spinazie voor calcium en ijzer en de gegrilde tomaten met de lycopeen. Is dat geen goed compromis? De hoeveelheid spinazie kan je eventueel vergroten als je de pasta graag nog wat groener maakt.

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Annabel Karmel, dat ik lang geleden in een van haar kookboeken voor peuters gevonden heb, maar ik blijf het regelmatig maken gezien het succes.

Macaroni Cheese met spinazie, tonijn en tomaat

Dit heb je nodig voor 5 personen (2 volw, 3 kinderen)

175 gram macaroni
150 gram spinazie
1 blik tonijn
4 grote tomaten
400 ml melk
20 gram bloem
20 gram boter
200 gram kaas

Zo ga je te werk

  1. Kook eerst de macaroni volgens de instructies op het pak
  2. Als je verse spinazie hebt, stoom die dan, of kook hem in de microgolfoven. Ik kook hem meestal in de microgolfoven gedurende 4 minuten. Als hij gaar is, giet wat van het water af, en snijd de spinazie in kleinere stukjes. Je kan het water van de spinazie eventueel bijhouden en toevoegen aan de saus.
  3. Voor de kaassaus maak je een roux. Daarvoor smelt je eerst de boter in een kleine pot op het vuur. Als de boter gesmolten is, voeg je de boter toe en roer je stevig tot de boter en de bloem een bol vormen. Laat die bol nog even verwarmen (ongeveer 1 minuut) terwijl je goed blijft roeren met een houten lepel en er niets verbrandt. Dan voeg je de melk toe en gebruik je een klopper om goed te roeren terwijl de melk opwarmt en zich stilaan met de bloem bindt tot een saus. De saus hoeft niet erg dik te zijn, anders wordt de pasta te droog. Breng de saus op smaak met peper en de helft van de kaas.
  4. Roer de uitgelekte tonijn, die je eerst was losmaakt van elkaar, onder de pasta. Voeg de in stukjes gesneden spinazie toe en roer er de kaassaus onder. Breng dan alles over in een ovenschotel.
  5. Snijd de tomaten in dunne schijfjes en verdeel ze over de pasta in de ovenschotel.
  6. Verdeel de rest van de kaas over de tomaten en plaats de schotel onder de gril om te de tomaten te laten gratineren.
  7. Klaar en serveer!

Macaroni Cheese met spinazie, tonijn en tomaat

Advertentie

3 gedachtes over “Macaroni met kaassaus, spinazie en tonijn

  1. Ik heb ook dit lekker apart recept gemaakt & mijn man & ik vonden het superlekker. Wij hebben onze eigen gegroeide Nieuw-Zeelandse spinazie hierin gebruikt,..Yum! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s