Soep van de week: Soep van courgette en witloof

Soep van courgette en witloof

Al weer een week voorbij, het is weer maandag en dus tijd voor soep van de week.  Deze week    heb ik weer een hele eenvoudige en fijne soep gemaakt. 2 grote courgettes, 2 stronkjes witloof en een grote sjalot. Witloof wordt hier helemaal niet veel gegeten en je vindt het alleen in de grote supermarkt. Het wordt dan verpakt per twee stronkjes.  We kopen dat dus niet zoveel en gebruiken het vooral als afwisseling voor sla, dan heb je er niet zoveel van nodig.

In België en Nederland is het witloofseizoen volop bezig dus dacht ik dat nu wel een goed moment was om toch eens iets met witloof te doen. Het recept is super eenvoudig en de smaak is zo zacht en fijn en toch heel pittig door het witloof. Het doet wat denken aan een slasoep.  Daarom dat ik eraan dacht om er wat kruidenkaas in te doen. Zonder de kaas is het anders ook een hele magere soep en dus goed voor wie aan de lijn doet.

Maar hier thuis is Boursin nogal populair tegenwoordig. Daarom zette ik die ook op tafel om bij de soep te doen. En dat is op dit moment een absolute aanmoediging om de soep te proberen. Daarnaast heb ik ook nog korstjes gebakken van een stuk brood dat wat te hard geworden was om zo op te eten. Ik heb het in kleine stukjes gesneden en traag gebakken in wat olijfolie en dat geeft je heerlijke korstjes.

Soep van courgette en witloof

Die extraatjes heb ik voorlopig echt nodig, want er is nog werk aan de winkel om bij mijn drie kinderen tegelijk  een glimlach op het gezicht te krijgen met stevige kom soep!  Maar ik houd vol, ze moeten altijd proeven. Als ze het echt niet lekker vinden, dan eten ze toch al de kaas en de korstjes op die in de soep liggen. Op die manier hebben ze toch ook al een beetje binnen en in ieder geval geproefd.  Soms hebben mijn kinderen  de soep liever koud, zelfs in de winter. Is dat niet gek?

Soep van courgette en witloof

Wat heb je nodig?

2 grote courgettes of 4 kleintjes
2 stronkjes witloof
1 sjalot
1 blokje groentebouillon

Zo ga je te werk?

Snijd de groenten in stukjes, bak eerst de sjalot aan in wat olijfolie. Voeg dan de courgette (met de schil voor de groene kleur) en het witloof toe. Laat dit even stoven met alleen een bodempje water en een deksel op de pot tot de groenten wat zacht worden. Voeg dan water toe tot de groenten bijna helemaal onderstaan, laat nog even doorkoken tot de groenten goed mals zijn.  Laat het niet te lang koken, want hoe langer je de groenten laat koken hoe meer voedingsstoffen verdwijnen. Deze groenten zijn heel snel gaar, 10 minuten is waarschijnlijk voldoende, maar het varieert naar gelang de grootte van de stukjes.

Voeg naar smaak nog een blokje groentebouillon toe en dan mixen maar. Proef eens en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

 

Advertentie

2 gedachtes over “Soep van de week: Soep van courgette en witloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s