Chocodag en recept voor zelfgemaakte choco

Chocolade

Op woensdag is het bij ons chocodag. Dat is nu al enkele jaren zo. We zijn ermee begonnen niet lang nadat de twee oudsten choco en chocolade ontdekt hadden. Al snel bleek dat er een afspraak, of een regel nodig was om het gebruik ervan en de discussies er omtrent binnen de perken te houden.

We hebben er dan voor gekozen om tijdens 1 maaltijd per week geen enkele beperking op te leggen. Tijdens 1 maaltijd per week, op woensdag, mag iedereen zoveel choco, chocola en chocolade korrels eten als hij wil. De enige voorwaarde is dat dat hand in hand gaat met een even grote portie fruit. Er komt dan meestal ook niks anders op tafel dan brood, choco en chocolade en fruit.  Voor de rest van de week blijft de choco en chocolade in de kast.

Choco

In het begin gingen ze helemaal uit de bol, de pot choco was zo snel leeg! Maar het was ook echt leuk. Nu kijken ze er nog altijd naar uit, maar het gaat er iets deftiger aan toe als je begrijpt wat ik bedoel… Ze vragen echt nooit naar choco op een andere dag van de week, alleen bij hoge uitzondering als grapje. Zo van, ik weet wel dat het niet kan, maar ik vraag het toch zo maar eens.

Als er eens een overdosis aan chocolade in huis komt bij Pasen bijvoorbeeld. Dan houden we die ook voor de woensdagen, elke woensdag een beetje tot het op is of vervallen is.

Chocolade en fruit zijn een zalige combinatie, dat weet iedereen. Zelfs kinderen vinden choco en de meeste chocolade te zoet als ze er veel van krijgen. Dus ook voor hen past het fruit er fantastisch bij en ze eten die maaltijd dan ook echt heel wat fruit.

Wat ook nog mooi is aan dit concept dat het veel ruimte laat voor variatie. Fruit laten we zoveel mogelijk met het seizoen variëren. Verder kan je  iedereen zijn eigen fruit laten kiezen en tijdens de maaltijd schillen en pellen of je kan een heerlijke fruitsla maken.  In de zomer delen we soms gewoon een grote meloen. In de winter als het fruit wat tegenvalt maak ik soms sorbet om erbij te eten (daarover later meer).

Choco

Brood passen we aan naar gelang de beschikbare bloem in huis en de tijd die er was om brood te bakken. En de chocolade, ja, dat is helemaal niet moeilijk, alhoewel de stukken in de foto hieronder wel onze vaste waarden zijn…

Choco enzo

En dat is inclusief onze zelfgemaakte choco! Een tijdje geleden ben ik begonnen regelmatig zelf choco te maken. Als je geroosterde hazelnoten liggen hebt, dan is het in een kwartiertje klaar en hij is heerlijk, simpel en zonder geheime goedhouders en vormhouders! En uiteindelijk eigenlijk best wel gezond.

Het recept:

Dit heb je nodig:

 • 100 gram hazelnoten
 • 2 sl honing
 • 2 (afgestreken) sl cacao
 • 3 sl amandelmelk (of een andere melk)

Of voor een iets romigere variant:

 • 100 gram hazelnoten
 • 1.5 el honing
 • 1.5 el (afgestreken) cacao
 • 3 el amandelmelk (of een andere melk)
 • 1 el roomkaas

Choco

Choco en fruit

 

Zo ga je te werk:

 1. Mix de noten fijn tot je een lopende notenboter hebt. Bij geroosterde hazelnoten gaat dat snel, ongeveer 5 a 10 minuten.
 2. Voeg de honing en cacao (en eventueel roomkaas) toe en mix opnieuw goed.
 3. Voeg de melk toe, best lepel per lepel zodat je de vloeibaarheid van je choco zelf kan kiezen. 3 soeplepels vind ik een goede hoeveelheid, maar je kan er eventueel ook 4 of 5 gebruiken als je de choco liever wat lopende hebt of als je hem als dipsaus wil gebruiken bijvoorbeeld.
 4. Smeer op een lekkere boterham en genieten maar!

Zelfgemaakte choco

Zelfgemaakte choco 2

Zelfgemaakte choco

Advertentie

2 gedachtes over “Chocodag en recept voor zelfgemaakte choco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s