Soep van de week: Soep van geroosterde tomaten

Tomatensoep

In deze nieuwe rubriek van ‘Soep van de Week‘  beginnen we met een heerlijke soep van geroosterde tomaten. Een absolute favoriet onder kinderen.  Het roosteren van de groenten in de oven geeft ze een extra zoete smaak die je niet bekomt door ze alleen te stoven en te koken.

Dit heb je nodig:

1 kg tomaten
2 paprika’s (rood of rood en geel)
1 grote sjalot
2 teentjes look
2 stengels van witte selder
2 soeplepels tomatenpuree
1 blokje groenteblokje

olijfolie

Zo ga je te werk:

Stop alles behalve de selder en de tomatenpurée in een ovenschotel. Ja, ook de sjalotten en de look kunnen erbij. Overgiet dan alles met olijfolie. De olijfolie heeft drie voordelen, de groenten verbranden niet zo gemakkelijk, je hoeft niet te hard te schrobben aan de pan achteraf, en bovendien helpt het die beroemde antioxidant lycopeen beschikbaar te maken voor opname in ons lichaam.
tomatensoep

Plaats de ovenschotel met de groenten gedurende ongeveer een half uur in de oven. Ondertussen kan je de selder schoonmaken, wat ontraden, in kleine stukjes snijden en in nog wat olijfolie in de pan aanbakken. Blijf goed roeren tot de selder bijna bijtgaar is, roer er dan de tomatenpuree goed door. Je kan er eventueel ook nog enkele gedroogde tomaten bij doen voor extra smaak. Als dit klaar is, zet je het even aan de kant.

tomatensoep

Na een half uurtje haal je de groenten uit de oven, de tomaten kan je in hun geheel bij de selder doen. De paprika’s pel ik wel en ik probeer zoveel mogelijk van het sap op te vangen om bij in de soep te doen. Daarvoor snijd ik een klein gaatje in de onderkant en laat ik het sap eruit lopen alvorens ik ze begin te pellen en de zaadlijsten eruit haal.

De look en sjalot hoef je dan ook maar open te snijden en de zachte geworden binnenkant eruit halen en bij de in de pot stoppen.

tomatensoep

Als alle groenten in de pot zitten, voeg je water toe,  voeg gekookt water toe tot alles bijna onder water staat. Voeg dan het bouillonblokje toe en laat alles nog eventjes (10 minuten ongeveer) doorkoken alvorens je de soep mixt. Afhankelijk van hoe dik je de soep graag hebt, kan je meer of minder water toevoegen. Ik maak ze soms ook dikker dan ik eigenlijk wil omdat ze dan minder plaats inneemt in de koelkast. Dan voeg ik wat water toe bij het opwarmen.

Smakelijk!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s