Gezonde pralientjes: ‘Chocolietjes’

Chocolietje
Chocolietje als pure verwennerij

Chocolietjes zijn een van de grote ontdekkingen die ik altijd maar opnieuw maak, bij ons thuis is iedereen er gek van. Ze zijn helemaal gezond en ook superlekker. Ik verstop ze ergens in een hoekje in de koelkast opdat ze niet onmiddellijk zouden verdwijnen.

Afhankelijk van hoe je ze afwerkt en presenteert kunnen ze een vrij ruw tussendoortje zijn, of je kan er kleine mooie pralientjes van maken. Het fantastische natuurlijk, is dat het geen geen echte pralientjes zijn, het zijn gezonde chocoladehapjes, er zit geen suiker, geen room en geen boter. Dus hebben ze ook hun eigen naam nodig en dat werd hier thuis ‘Chocolietje’.

Chocolietjes als snackje onderweg
Chocolietjes als snackje onderweg

In het Engels heten ze Energy Bites, of Energy balls, maar meestal worden ze niet zo fijn gepresenteerd als een pralientje. Daarbij komen onze Belgisch roots naar boven denk ik. Ik vind bijvoorbeeld dat ze perfect zouden passen in een mooie doos chique pralientjes, als ze maar fijn genoeg verzorgd worden.

Op die manier kan het een leuk cadeautje zijn. In de zomer hebben de kinderen een doosje meegenomen voor hun juffrouwen een het einde van het schooljaar als bedankje bijvoorbeeld. Op de summer fair, het zomerfeest van de school, heb ik ze gemaakt voor de tearoom. In Engeland zijn de voorbereidingen voor Kerstmis al druk bezig, het is misschien nog  een beetje te vroeg om ze nu al als kerstcadeautje in te pakken, maar je kan al ideeën verzamelen natuurlijk…

Chocolaatjes als cadeautje voor de juffrouw
Chocolietjes als cadeautje voor de juffrouw

Omdat het geen echte pralientjes zijn, maar een veel gezondere variant, kan je er natuurlijk wel eens vaker eentje van eten. Niet teveel, want er zit echt wel veel energie in, maar af en toe eentje werkt fantastisch als opkikkertje. Als de kinderen een beetje slapjes zijn, krijgen ze er wel eentje van mij als tussendoortje. Het kikkert ze echt op en ze worden al blij alleen al als ze zien boven komen!

Energy ball met een groene smoothie voor zieke kindjes
Energy ball met een groene smoothie voor zieke kindjes

De Energy Balls die ik in de winkel vind zijn meestal gebaseerd op dadels, dat is ook heel lekker, maar omdat ik al zo vaak dadels gebruik, zoals in het tussendoortje met kokos en dadels(link), wilde ik eens iets anders proberen en heb ik voor dit recept gedroogde vijgen gebruikt.

De hazelnoten die erin gaan rooster ik altijd. Geroosterd zijn noten toch altijd het lekkerst en het knapperigst. Dat is net zo lekker vind ik in deze chocolietjes, die krokante kleine stukjes noot. Het doet een beetje denken aan een stuk chocolade met gepofte rijst in, maar dan veel beter natuurlijk.

Behalve de vijgen en de geroosterde hazelnoten heb je alleen nog kokosolie, cacao poeder (het pure spul), een beetje honing en chia zaden nodig. 

Ingrediënten:

 • 100 gram geroosterde hazelnoten
 • 175 gram gedroogde vijgen
 • 2 soeplepels chia zaden
 • 1 soeplepel coconut oil
 • 1 soeplepel honing
 • 1 dikke soeplepel pure cacao
Chocolietjes
Chocolietjes in the making

 Bereiding:

 1. Een kleine beschrijving voor het roosteren van hazelnoten vind je hier
 2. Maal de hazelnoten eerst afzonderlijk fijn in de keukenrobot. Maal ze redelijk fijn maar niet zo fijn dat het een soort bloem wordt, zoals bij gemalen amandelen bijvoorbeeld.
 3. De vijgen snijd ik op voorhand in kleinere stukjes, en ik haal het houterig stukje van de steeltjes er ook af.
 4. Als de noten gemalen zijn, voeg je al de andere ingrediënten toe en laat je de keukenrobot goed zijn werk doen.
 5. Je hebt voldoende gemixt als je een plakkerig geheel krijgt en de vijgen veranderd zijn in een donkere massa.
 6. Om vierkante of rechthoekige chocolietjes te maken, breng je alles over naar het rechthoekige of vierkante doos of schotel die je bekleed hebt met bakpapier. Ik gebruik een doodgewone brooddoos bijvoorbeeld omdat die de meest rechte hoeken heeft van wat ik in de keuken vind.
 7. Als het mengsel in de doos zit, begin je het goed aan te drukken, dat gaat het best met je handen. Ik plooi het bakpapier ook naar het midden en druk daarop. Dan gaat het gelijkmatiger en krijg ik zo geen vuile handen.
 8. Als alles mooi gelijk en goed aangedrukt is, plaats je je schotel of brooddoos in de koelkast of diepvriezer zodat de chocolietjes wat kunnen opstijven.
 9. Na enkele uren kan je ze beginnen snijden en in papiertjes steken als je van een mooie presentatie houdt.
 10. Als je liever de balletjes maakt, pak dan kleine pakjes van het mengsel in je hand en knijp er hard op. Rol ze dan in balletjes en zet ze ook koud weg alvorens op te eten, dan zijn ze het lekkerste. Maak de balletjes niet te groot, zeker niet als het voor de kinderen is. Balletjes duurt wel wat langer!
Advertentie

5 gedachtes over “Gezonde pralientjes: ‘Chocolietjes’

 1. Ook heel lekker met okkernoten! Het roosteren lukt ook al krijg je er de pelletjes wel moeilijker af dan van hazelnoten. De geroosterde smaak maakt ze heerlijk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s