Gebakken rijst met groenten en kippensaté

Gebakken rijst met groenten en kippensaté

Gebakken rijst met kippensaté, dat is één van die gerechten die ons helpt te dromen van een reis naar het verre oosten. De kinderen eten het heel graag en alleen al met dit gerecht zijn kunnen ze al heel vaak iets vinden wat ze lusten op de meeste menukaarten in bijvoorbeeld Indonesië.

Wat volg is het recept voor onze eigen versie van Nasi Goreng, gemaakt met kruiden en groenten die we meestal wel in onze keuken liggen hebben, dus niet met alle superexotische specerijen die in een authentiek recept waarschijnlijk voorkomen, dat komt nog.

De kippensaté vinden de kinderen superleuk en het is veel gemakkelijker dan je zou denken.

Kippensaté

Om de satés te maken, maak je eerst de marinade, roer gewoon alle ingrediënten ervoor bij elkaar. Snijd dan de kippenfilets in reepjes. Laat de kip indien mogelijk enkele uren (3 a 4 uren) in de koelkast in de marinade liggen, maar als ze er een half uurtje in gelegen heeft is dat ook al goed. De smaak van de marinade zal er alleen niet helemaal doorheen getrokken zijn, maar wel in de randen.

De stokjes moeten ook een tijdje in water gelegen hebben, anders verbranden ze gemakkelijk in de oven, 20 minuten is een minimum.

Rijg dan de stukjes kip aan de stokjes, prik een drietal keer in een reepje kip zodat de reepjes zich als een harmonica opplooien op het stokje. Het bakken van de satés laat je best tot je klaar bent met de rijst want dat gaat heel snel. Je kan best wel de gril van de oven op tijd aan zetten.

 

Gebakken rijst, de groenten

Voor de gebakken rijst, begin je met de rijst te koken en laat hem zo mogelijk afkoelen. Afgekoelde rijst bakt iets gemakkelijker. Bak de teentjes look met de fijngesneden paprika in de wokpan, voeg de stukjes pijpajuin (lente ui )toe en laat die ook wat garen. Voeg dan de erwten en (die ik altijd eerst in de microgolfoven kook) de rijst toe en roer alles stevig door elkaar. Voeg nog wat olie toe en blijf goed roeren. Als de rijst koud was, moet je nog harder roeren en alles iets langer laten bakken. Maak dan een putje in het midden en breek er de twee eieren in. Roer ze zoals een roerei en zodra ze beginnen hard te worden, roer je ze tussen de rest van de rijst en laat je het geheel nog wat verder bakken zodat de eieren zeker ook helemaal doorbakken zijn.

Gebakken rijst, de eieren

Voor de smaak voeg ik dan normaal gezien nog een scheut sojasaus en een beetje sesamolie toe aan de rijst en roer ik die eronder. Maar de laatste tijd staat de sojasaus op tafel en doen de kinderen dat liefst zelf. Als ik er dan ook al sojasaus bij gedaan heb, wordt de hoeveelheid zout toch wel wat te groot voor hun jonge niertjes. Moedig ze daarom aan goed water te drinken bij het eten als ze de sojasaus lekker vinden.

Gebakken rijst met groenten

De broccoli heb ik ondertussen gestoomd en die meng ik helemaal op het einde nog onder de rijst om wat extra groenten te hebben.  Om de rijst dan warm te houden kan je hem in de oven plaatsen tot je de kippensatés gebakken hebt. Dat geeft ook nog een goede smaak aan de broccoli.

Bak nu de kippensatés dan onder de gril, dat gaat heel snel, dus houd ze goed in het oog en draai ze regelmatig om.

Klaar! Smakelijk eten!

Ingrediënten
(hoeveelheden zijn wat wij thuis voor 2 volwassenen en 3 kinderen tussen 7 en 3 nodig hebben)

4 Kippenfilets

Voor de marinade van de kip:
125 ml sojasaus
1 kl honing
1 kl sesamolie
snuifje gedroogde gember of een klein stukje verse gember

Voor de gebakken rijst met groenten:
150 gram erwten
2 teentjes look
1 rode paprika
2 pijpajuintjes (lente ui)
1 broccoli
1.5 tas rijst
2 eieren

Advertentie

5 gedachtes over “Gebakken rijst met groenten en kippensaté

  1. This looks delicious! Will definitely be on the menu for next week. By the way, I love the word ‘pijpajuintjes’. Will be extending my limited Dutch vocabulary as well as learning some new recipes here. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s