7 redenen waarom ik variatie in de voeding voor kinderen zo belangrijk vind

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Persoonlijk vind ik zoveel mogelijk variatie in voeding een van de belangrijkste factoren van  gezonde voedingsgewoonten. Misschien is dat bij kinderen ook wel het allermoeilijkste, maar het is de basis, daarvan wil ik vertrekken. Hier vind je mijn lijstje van 7 redenen waarom ik variatie wel zo belangrijk vind:

1  Voedingswaarde van het dieet

Alleen door voldoende variatie in het dieet te brengen, krijgen kinderen een uitgebreid gamma aan voedingstoffen binnen die ze nodig hebben om goed te groeien, zich te ontwikkelen, zich goed in hun vel te voelen en hun immuunsysteem sterk te houden. Een overschot aan een bepaald nutriënt wordt niet opgenomen, elke dag 3 keer wortelen eten geeft je meer vitamine A dan je nodig hebt, maar je hebt niet al de andere nutriënten die je ook nodig hebt en in heel veel andere soorten groenten verspreid zitten. Bovendien bepaalt de bereiding van de wortel nog hoeveel je van die vitamines kan opnemen, dus ook in die bereiding variëren we best.

2  Variatie helpt om nieuwe dingen te leren eten

bloemkool crackers

Variatie is een manier om nieuwe dingen te leren eten. Is de bloemkool met kaassaus bijvoorbeeld geen succes, dan misschien wel de bloemkool met tomatensaus, of misschien heel gewoon gestoomd of zelfs rauw met een dipsausje, of anders misschien de bloemkool-crackers? En als een van de bereidingswijzen een succes is, kunnen de anderen nadien ook volgen.

3  Op bezoek gaan bij een vriendje wordt nog leuker!

Hoe meer variatie kinderen thuis gewoon zijn, hoe gemakkelijker ze ook nieuwe gerechten op andere plaatsen zullen kunnen appreciëren. Als ze bij vriendjes op bezoek gaan bijvoorbeeld. Andere ouders koken altijd net iets anders. Als ze variatie gewoon zijn, is dat leuk en vernieuwend, als ze het niet gewoon zijn, kan eten bij iemand anders iets heel vervelend en moeilijk worden, dat zou toch zonde zijn!

4 Op restaurant gaan wordt veel gezelliger en gezonder!

Op restaurant gaan met kinderen wordt heel wat gezelliger en gemakkelijker als ze het gewoon zijn iets nieuws te proberen. Bovendien is het meestal gezonder als ze niet voor de standaardgerechten van het kindermenu moeten gaan.

5 Op reis gaan wordt nog meer genieten!

Op reis gaan betekent meestal vaak op restaurant gaan. Je kan natuurlijk beslissen zelf te koken en zoveel mogelijk zoals thuis te eten, maar dat is ten eerste heel moeilijk als je een beetje verder gaat, maar het is vooral  heel erg jammer als je de culinaire kant van het land van de bestemming naast je moet laten liggen!  Pim en ik dromen ervan terug te gaan naar Indonesië, deze keer met de kinderen.  Wat een ongelofelijke zonde zou het zijn als de kinderen niet net als wij zouden kunnen genieten van het fantastisch lekker eten daar. Dus hier thuis wordt heel regelmatig Aziatisch gekookt!

Rijstvelden Indonesië

6  Je hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om gezond te eten

Er is zo ongelofelijk veel kennis en informatie beschikbaar over gezonde voeding. Zoveel dat het moeilijk wordt de bomen door het bos te zien en een standpunt te nemen bij tegenstrijdig advies. Afwisselen van ingrediënten, maar ook van de combinaties is voor mij een manier om hier mee om te gaan zonder daarom helemaal op de hoogte te moeten zijn van al de laatste kennis en er dan ook nog altijd rekening mee te houden in de keuken. Melk is bijvoorbeeld een beetje een moeilijke, wat moeten we er nu mee? Dus wisselen we hier af tussen gewone koemelk en de plantaardige varianten zoals amandelmelk, kokosmelk en sojamelk.

7  En tenslotte: gevarieerd koken is ook veel leuker voor degene die kookt!

Niet alleen is het leuker om regelmatig nieuwe recepten uit te proberen, maar als dat betekent dat de kinderen ook meer verschillende dingen leren appreciëren dan worden de maaltijden ook vanzelf heel gezellig. Ik vind het echt heel fijn als ik hard gekookt heb en ik zie de kinderen er dan van genieten, daarvoor doe ik het eigenlijk allemaal denk ik!

Tenslotte nog dit, voor variatie heb je niet noodzakelijk hele nieuwe en exotische dingen nodig, begin met een appel bijvoorbeeld.

Advertentie

4 gedachtes over “7 redenen waarom ik variatie in de voeding voor kinderen zo belangrijk vind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s