Tussendoortje van havermout en kokos

tussendoortje

Dit is het allereerste recept dat ik echt zelf bedacht heb en het heeft een tijdje geduurd voor het goed zat. De bedoeling was een gemakkelijk en gezond tussendoortje te maken.

Het antwoord op gemakkelijk was een koekje, zeker aan het begin van mijn zoektocht naar gezonder eten, want ik heb wel al wat koekjes gegeten in mijn leven, die ken ik goed.  De kinderen zijn ook altijd gemakkelijk enthousiast te krijgen met een koekje en bovendien kan je ze gemakkelijk meenemen… Een gezonder koekje dus, dat moest het worden.

Tussendoortje van havermout en kokos

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eenvoudige antwoord op gezond is zo weinig mogelijk zoet en vet en zoveel mogelijk van wat wel goed is voor ons. Voor het minimum aan zoet en vet heb heb ik wat moeten experimenteren. Ik heb honing en koolzaadolie gebruikt en telkens probeerde ik met een beetje minder, net zolang tot niemand meer geïnteresseerd was in mijn koekjes, dan was ik dus een stap te ver gegaan. De stap er net voor, dat is het optimum, en dat is het recept geworden. Sindsdien heb ik deze koekjes opnieuw en opnieuw gemaakt aangezien de doos telkens weer helemaal leeg was.

Tussendoortje van havermout en kokos

De vezels in de havermout zorgen ervoor dat je niet onmiddellijk terug honger hebt omdat deze slechts heel traag verbranden in ons lichaam. Daarom hoef je echt niet onmiddellijk iets anders nadien en kunnen de kinderen na de speeltijd gemakkelijk verder tot aan het middageten bijvoorbeeld. De dadels zijn niet alleen lekker zoet, maar bevatten ook een stapel vitamines, ijzer en vezels. De kokosnoot bevat ook nog eens heel wat vezels.

Tussendoortje van havermout en kokos

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom, dit is een gezond koekje en bovendien is het nog super lekker ook! Je bakt ze als één grote koek die je dan in de vorm van je keuze snijdt.  Je kan de grootte ervan best aanpassen aan de grootte van de buik(jes) die je probeert te vullen. Maak ze niet te groot voor de kinderen, anders hebben ze geen honger als het eten op tafel komt.  Maar papa’s vinden ze ook lekker, en als ze te klein zijn, maken die de doos in één klap leeg!

Tussendoortje van havermout en kokos

Ingrediënten:

100 gram dadels
2 soeplepels water
85 gram gemalen kokos
85 gram havermout
100 gram volkorenbloem
5 soeplepels koolzaadolie
2 soeplepels honing
1 koffielepel baksoda
1 koffielepel bakpoeder

Werkwijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 • Snijd de dadels grof in stukjes en mix ze in de keukenrobot samen met 2 soeplepels water tot ze 1 plakkerige massa vormen.
 • Voeg dan alle andere ingrediënten toe en mix goed door elkaar.
 • Neem een ovenschotel van ongeveer 20 bij 26 cm en bekleed ze met bakpapier.
 • Breng je mengsel in de ovenschotel en druk het heel goed aan, duw het goed tot in de hoeken.  Je kan ook een grotere schotel gebruiken en niet volledig vullen, je kan de losse rand goed aandrukken tegen het bakpapier, dat werkt ook.
 • Plaats de schotel in de oven gedurende 12 minuten op 180 graden of tot je een mooie licht goudbruine kleur krijgt.
 • Laat eventjes afkoelen vooraleer je de grote koek in repen of vierkantjes snijdt. Gebruik best een fijn gekarteld mes om brokkelen tot een minimum te beperken. Vierkantjes brokkelen net iets minder dan repen vind ik.

Smakelijk!!

PS: Vervangtips:
De koolzaadolie kan je vervangen door olijfolie en de honing door ahornsiroop of agavesiroop. Natuurlijke honing van lokale bijen is momenteel mijn lieveling zoetmiddel, maar dat hoeft het niet altijd te zijn natuurlijk.

Tussendoortje van havermout en kokos

Advertentie

7 gedachtes over “Tussendoortje van havermout en kokos

 1. Whow Severien, dat ziet er heerlijk uit … Hebben jammer genoeg niet alles in huis om ook te maken en het is zondag vandaag , maar we gaan dit zeker maken deze week … En laten je ons resultaat zeker weten !

  Like

 2. Gemaakt maar met een beetje aanpassingen owv niet alles in huis (kokos vervangen door amandelschilfers, olijfolie, en enkel bakpoeder met zelfrijzende bloem ipv baksoda…)
  Resultaat ruikt ongelooflijk lekker!
  Hopelijk gaat hij niet te fel brokkelen bij het snijden. Ik heb hem al langer in de oven gelaten maar het ziet er niet al te stevig uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s